Selectează o Pagină

Prin vara lui 2012, imi faceam bagajele sa plec de la locul meu de munca de pe atunci. Ma rog, nu ma dadea nimeni afara, dar peste doua luni intram in rolul de mamica. Asa ca am facut cunostinta cu viitorul editor coordonator al revistei BBC Good Food, caruia urma sa ii predau stafeta. Iar primul lucru pe care mi l-a spus a fost ca am un blog interesant, pe care il urmareste de mult. Oaau! Cineva chiar imi citea blogul?! Ei bine, Oana are si ea un blog, unde scrie fara perdea nu doar despre propriile experiente culinare, ci si despre probleme generale legate de relatia cu mancarea, intr-un mod care intotdeauna imi aduce zambetul pe buze.

Oana Titica

Cine este Oana Titica? (si cu ingrediente, si fara)
O blonda nevopsita. Am 27 de ani, sunt editor coordonator la BBC Good Food si scriu despre mancare pe chicineta.ro. Mi-ar fi placut sa fiu dansatoare, dar atat s-a putut momentan. Cuvantul meu preferat este „depinde”, am un golden retriever (fata) cu fundul mare si merg la psihanaliza de vreo opt ani.

Psihanaliza?… Te intreb pentru ca este un subiect tabu pentru noi, romanii. Pentru ce faci psihanaliza?
Am ajuns la terapie pentru ca incepeam sa plang din senin pe strada si nu stiam de ce. Am ramas pentru ca mi-a oferit o perspectiva foarte cinica, realista si misto asupra vietii, pentru ca am invatat sa gandesc cu capul meu lucrurile si sa vad niste tipare dupa care functionam (ma refer inclusiv la noi, ca femei). Pentru ca am invatat sa imi accept si partile nasoale, ceea ce e important. Practic, de atunci n-am mai fost nefericita incontinuu. Multi dintre noi suntem construiti sa credem ca suntem niste panselute misto, mai buni decat ceilalti si restul lumii e de rahat, ceea ce e fals. De asemenea, prin psihanaliza am trecut peste un fel de tulburare alimentara (adica, ma vedeam grasa intr-o perioada in care, in realitate, aveam 45 kg si aratam ca si cum aveam nevoie de perfuzii).

Ce ti-a placut cel mai mult din descoperirile culinare de vara aceasta?
Beef jerky de la Mega Image Concept Store (un fel de pastrama de vita foarte uscata si foarte buna, de care stiam doar din filme), pizza cu carnati salsiccia de la Brother’s Pizza si urechile de porc de la restaurantul spaniol Don Quijote din Pipera.

CITESTE SI  Ce mananci ca sa ramai tanar mai mult timp

Cea mai proasta idee pe care ai avut-o in bucatarie.
Am pus must de struguri intr-o tocanita de vita. Mi se paruse o idee geniala, pana in momentul in care am realizat ca zaharul nu se duce din mancare doar pentru ca imi doresc eu foarte tare. A fost cea mai proasta mancare pe care am facut-o vreodata.

O reteta/ truc/ tehnica in bucatarie, geniala.
Nu prea ma pricep la tehnici, DAR imi place sa apas rodia pe blatul de bucatarie si sa o rulez ca sa scot semintele mai usor. Ma simt foarte profesionista cand fac asta.

Ce-ti place cel mai mult sa faci (sau sa nu faci) la serviciu?
Glume proaste si sa ascult Beyonce foarte tare la casti.

Care e treaba cu ”lista neagra a mancarii”?
Este o lista pe care eu si Mazilu am creat-o acum vreun an, pe care am notat toate numele oamenilor care au legatura cu mancarea si care ne enerveaza DE MOARTE pentru ca A) se iau prea in serios si B) sunt foarte autosuficienti.

Un loc in lumea asta unde te-ai muta pentru mancare.
Frantaaa. Normandia, mai exact. Pentru mine, nu s-a inventat ceva care sa se compare cu bucataria frantuzeasca.

Daca iti spun ca ”imi place mancarea”, ce zici despre mine?
DEPINDE. Te-as intreba „De ce?”. Ar trebui sa stiu ce inseamna asta pentru tine. Ar trebui sa stiu daca ai 120 kg si spui asta sau daca tocmai te-a parasit gagicul si spui asta, sau daca tocmai mi-ai furat sandviciul. Exista multa lume care spune ca adora mancarea, dar in profunzime poate sa insemne altceva.

galuste cu prune
Niste idei de retete de toamna sau ce-ti place sa mananci in perioada asta.
Smochine CU ORICE, incontinuu. Crumble de prune, galuste cu prune si o gramada de tocanite cu vita. As putea sa mananc tocane in fiecare zi pentru tot restul vietii si nu m-as plictisi. Plus dovleac cu blue cheese si ardei iute.

CITESTE SI  Nou magazin on-line de produse traditionale, bio

Care este adevarul TAU despre mancarea sanatoasa?
Din pacate, expresia asta, „mancare sanatoasa”, a devenit, cumva, similara cu „renuntare la ceva”. De la detox la veganism, la „nu mai manca paine”, „nu asocia carne cu branza”, „mai usor cu dulciurile”, „nu mai baga in tine carbohidrati”, toate sunt niste interdictii de cacat care demonstreaza ca uneori gandim ca niste copii de 4 ani. Conform acestor teorii, ORI mananci pana crapi, ca apoi te simti prost, ori renunti DE TOT la o mancare, ca un fel de purificare spirituala (care imi aminteste de postul crestin). Foarte rar exista notiunea de echilibru.
Fenomenul se intampla mai ales la femei. Nu trece o zi fara sa aud o gagica scotand pe gura o tampenie precum „am renuntat la paine de sase luni”, „am scos zaharul din alimentatie COMPLET”, urmate moralizator de „si sa vezi ce bine ma simt!”.
Pentru mine, astea sunt niste bullshit-uri si NU INTELEG cand ne-a iesit cuvantul „echilibru” din vocabular. Cred ca s-a dus unde s-a dus si cuvantul „placere”. Asa ca acum nu mai putem sa mancam doua bomboane de ciocolata si sa ne placa, ori mancam TOATA CUTIA, ori nu mai mancam deloc, ca sa ne pedepsim, daca tot n-are cine sa ne dea cu biciul pe spate. Apoi bagam si un detox, ca sa stim o treaba. Daca as fi la mine pe blog, aici ar urma un „P**A MEA”, de nervi :)).
Asa ca definitia mea este echilibru. Nu ai de ce sa nu mananci o prajitura. Nu-ti face nimic. Nu mai crede toate porcariile de pe net, nu esti atat de proasta. Poti sa mananci orice, cat timp stii care sunt cantitatile care se potrivesc corpului tau sau nu ai o situatie medicala care nu te lasa sa mananci chestia respectiva (zahar, multa sare etc.).

dovleac

Ce carti culinare ai mai tradus in ultimul timp? Ce carti cu bunatati ne recomanzi?
Doua carti ale lui Gordon Ramsay – Cooking for Friends si Chef for All Seasons si o carte superba de salate. Toate sunt in pregatire si vor fi publicate in acest an.
Ca recomandare, cartile la care ma intorc cel mai des sunt Nigellissima si Persiana.

CITESTE SI  ”Tot ceea ce fotografiez este comestibil”

Combinatia cea mai indrazneata de arome.
Ardei iute in milkshake. Nu sunt foarte indrazneata :))

milkshake cu ardei iute

Filmul tau preferat cu mancare.
Woman on Top, intotdeauna.

Condimentul tau preferat si mancarea in care il folosesti… in exces.
Nu am unul. Pun, totusi, bacon in majoritatea chestiilor. Se pune drept condiment?

Cum crezi ca facem alegeri culinare? Cu alte cuvinte, de ce crezi ca azi mananci panna cotta cu vanilie si maine dovlecei cu usturoi si pesmet ori smoothie cu banane, miere si unt de arahide?
Eu le fac pentru ca mi-e pofta sau dau peste ceva reteta care imi suna belea la momentul respectiv. Sau pentru ca vreau sa fiu pe o plaja, caz in care fac ceva care imi aminteste de mare.

Spune-ne trei placeri ”vinovate” personale.
NU EXISTA asa ceva. As vrea sa il gasesc pe ala care a inventat expresia, ca sa il lovesc foarte tare. De ce o placere e „vinovata”? Nu sunt cuvinte opuse? In special o placere culinara, unde e vina acolo, de ce ar trebui sa ma simt vinovata pentru ca mananc ceva care ma face sa ma simt bine? O placere poate sa fie vinovata doar in cazul in care iti place sa furi banii babelor in tramvai, atunci cu siguranta ar trebui sa te simti de rahat. Dar altfel?

chec

Ce mancare zici ca ar trebui neaparat sa incerc si banuiesti ca nu am habar de ea?
Tu stii prea multe feluri de mancare astfel incat sa pot sa te surprind :).

Un sfat de final pentru cei care nu au o relatie prea buna cu mancarea si vor sa se simta mai bine la acest capitol.
Mergeti la ceva psihoterapie. Pe bune. Orice as spune acum ar fi de suprafata, pentru ca oricat de frumos ar suna, n-ar ajunge in profunzime. Dar daca ar fi sa zic o chestie-sfat, ar fi „let go”. Si invata sa gandesti mai departe de ce gasesti pe net.

Foto credit: Oana Titica – foto Elena Stanciu, windia.ro; preparate – foto chicineta.ro.

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihonutritie.

Vreau sa iti ofer GRATUIT un indrumar pentru schimbare despre mancare si diete, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!