Cand am intrat pe usa, mi-au cazut ochii imediat pe cutia mare de lemn, ca un cufar al piratilor, si am exclamat: ”Scortisoara adevarata!”. Da, era prima data cand vedeam scortisoara, si asta nu era în fotografii! Apoi, am aruncat o privire de jur imprejur si mi-am dat seama ca am nevoie de ceva timp ca sa explorez tot locul.

produse bazarul cu mirodenii

Nu ca ar fi mare, ci ca este plin cu lucruri minunate – o multime de borcane si borcanase cu toate condimentele pe care ti le poti dori si la care nici nu gandesti. Am plecat fericita cu o punguta de petale uscate de trandafiri, printre altele, care au ajuns, pentru inceput, presarate pe inimioare de ciocolata. Acum isi asteapta cuminti randul in dulap ca sa decoreze un tort. Chiar visam la petale de flori comestibile si iata ca in sfarsit am gasit. Nu stiu daca mi-as putea dori vreun condiment pe care sa nu-l gasesc aici.

Acest loc de poveste, care poate aduce multa-multa aroma in bucataria si in viata fiecaruia, se numeste ”Bazarul cu mirodenii” si il gasesti in Bucuresti, aproape de Cismigiu, pe Stirbei Voda 53-55. Iar daca pasii nu te poarta pana acolo, fa-i o vizita online pe www.bazarulcumirodenii.ro.
Pentru ca mi-a placut atat de mult, mi-am spus ca trebuie sa-i aflu povestea. Asa am ajuns la acest interviu. Va invit sa-l… savurati!

Pentru inceput, cine se ascunde in spatele contului de Facebook al Bazarului cu mirodenii? Cu alte cuvinte, sa facem cunostinta!Mihai Florea
De fapt, nu se ascunde nimeni in spatele contului de Facebook, totul este la “vedere” iar cand spun asta ma refer la faptul ca am incercat sa aducem in plan virtual ce se intampla prin magazinul din str. Stirbei Voda! Desigur ca degetele ce bat in taste sunt destul de reale si ele apartin si celui care a avut ideea infiintarii unui bazar cu mirodenii, Mihai Florea. Un pasionat de gatit si cu multa dorinta de a experimenta in bucatarie, dar cu mare dificultate in a gasi principalele ingrediente care dau arome si texturi speciale mancarurilor – condimentele.

Care este povestea Bazarului cu mirodenii, ideea de la care a plecat? Cum a inceput, asadar, aceasta afacere?
In Iunie 2013, pe strada Stirbei Voda la nr. 53-55, am deschis BAZARUL CU MIRODENII, considerat (de noi, dar si de altii) cel mai elegant magazin cu specific din Bucuresti. Ideea deschiderii unui magazin de condimente, aromat si colorat, a pornit de la pasiunea unui tanar bucatar (Mihai) de a aduce pe piata romaneasca imaginea bazarului oriental, asa cum il cunoastem din tari precum India, Turcia, Maroc sau Egipt, dar la un nivel adaptat necesitatilor si dorintelor locale. Astfel, aici cumparatorii au posibilitatea de a degusta condimentele si de a le achizitiona in cantitatea dorita, potrivit necesitatilor si preferintelor lor. Aducem condimentele tocmai din India, cel mai mare producator de mirodenii din lume, crescute in mod natural in soluri fara substante chimice. Asa au inceput Aventura, magazinul, contul de Facebook, website-ul si magazinul online.

galangal

Cate condimente gasim in prezent expuse pe raftul micului bazar de 22 mp?
In prezent, avem peste 200 de mirodenii si amestecuri de condimente gata preparate cu diverse specificuri: indiene, chinezesti, japoneze, thailandeze, arabesti etc. Poti gasi la noi condimente “traditionale” in toate bucatariile (indiferent de specificul lor), cum ar fi turmericul (curcuma) sau pulberea de ghimbir, dar si cardamom negru, mai putin folosit si cunoscut la noi, galangal – care este “vărul” ghimbirului, Ajowan-ul, foarte folosit in India, dar aproape necunoscut la noi, paprika afumata in mare vogă acum in bucatariile noastre, cu toate ca aceasta este folosita in bucataria spaniola de foarte multa vreme. Din pacate, nu ne ajunge timpul sa vorbim acum despre toate condimentele din magazin! 🙂

Vorbeste-ne putin despre calitatea mirodeniilor pe care le gasim aici. Eu am cumparat, printre altele, niste anason stelat si are o aroma mai puternica decat eram obisnuita.
O mare parte dintre mirodenii le-am importat direct din India, cel mai mare producator de mirodenii din lume, crescute in mod natural in soluri fara substante chimice.

De exemplu, piperul nostru este de cea mai buna calitate, piperul indian fiind considerat cel mai bun piper din lume. De asemenea, din India am adus si alte mirodenii cum ar fi turmeric, chimen, chimion, ardei chilli atat intregi, cat si macinati, scortisoara, cuisoare, anason stelat,coriandru, susan, seminte de marar si telina, ghimbir, boabe de mustar galben si brun. Pentru restul mirodeniilor si pentru amestecuri am gasit cativa furnizori europeni care importa mirodenii de cea mai buna calitate din tarile lor de origine. Intrucat nu importam cantitati mari, mirodeniile sunt intotdeauna proaspete si aromate.

Cine este pasionat de condimente sigur iubeste sa gateasca. Care sunt felurile tale preferate, pe care iti place sa le gatesti si ce condimente folosesti pentru ele?
Imi place sa combin si sa experimentez noi arome. Nu am un stil anume preferat, am gatit si mancaruri indiene foarte condimentate, si mancaruri traditionale, dar imbogatite cu diverse arome. Imi place ca la orice preparat sa adaug cateva mirodenii, cum ar fi turmericul, chimionul, coriandrul, negrilica, paprika afumata, in functie de dispozitia din momentul respectiv. Turmeric

Dar cartile/revistele culinare care aduc inspiratie?
Ma inspir foarte mult din cartile lui Gordon Ramsey si din emisiunile culinare de la TV, dar aici trebuie facuta o selectie de calitate. Din nefericire, am observat ca in multe carti cu retete sau la diverse emisiuni culinare traducerile condimentelor sunt cateodata eronate. Se incurca chimenul cu chimionul, turmericul cu sofranul sau Cayenne Pepper-ul ajunge un banal piper…

Care este mixul preferat de condimente pe care il gasim in magazin si la ce il putem folosi?
Printre preferatele mele se numara amestecul chinezesc de 5 mirodenii, pe care eu il folosesc in special la carnea de porc si de rata, combinat cu ghimbir si usturoi, sau Piri Piri, care se poate folosi la aproape orice preparat, Baharat si Ras El Hanout pentru mancarurile cu legume, sau amestecurile thailandeze pentru peste si fructe de mare.

Pentru ce bucatarii gasim aici condimente?
Condimente pentru toate bucatariile, din America de Sud, Europa, Asia, pentru toti cei dornici sa experimenteze noi arome. Gasiti mirodenii clasice folosite în bucătăria românească si cea europeana (sare, piper, chimen, paprika dulce/iute afumata, cimbru, rozmarin, scortisoara), multe mirodenii exotice, specifice bucatariilor orientale si sud-americane (turmeric, cardamom, sofran, anason, chilli, lemongrass etc.), dar si amestecuri de mirodenii gata preparate (amestec chinezesc de 5 mirodenii, biryani spice, tika masala, piri piri etc.).

anason stelat
As vrea sa pregatesc o mancare care sa inspire… primavara. Ce condimente ma sfatuiesti sa folosesc?
Condimente care inspira prospetime sunt cardamomul, anasonul stelat, cuisoarele, coriandrul, chimionul, semintele de fenicul. Nu numai ca aduc arome deosebite in preparate, dar si proprietatile lor terapeutice le recomanda in acest anotimp, va aduc energie suplimentara si alunga asteniile provocate de natura in aceasta perioada a anului.

dferite tipuri de piper
Ce alte produse putem cumpara in afara de condimente de la Bazarul cu mirodenii?
De cand am deschis magazinul, foarte multa lume ne-a intrebat si de alte produse, dorinta generala era sa poata cumpara din acelasi loc cat mai multe ingrediente. Drept urmare, in timp, pe langa condimente si ierburi aromatice am adus si diverse sortimente de ceaiuri (ceai verde, ceai negru, ceai alb, ceai rosu si ceaiuri de fructe), cafea 100% arabica (Columbia, Guatemala, Malawi, Sumatra, Kenya), miere de albine bio (de zmeura, faneata, izma, salcam, tei), ustensile de bucatarie si borcanase cu inchidere ermetica pentru mirodenii, uleiuri aromatizate cu chilli, frunze de lime, piper, rozmarin si usturoi. Speram ca in viitor sa aducem chiar mai multe produse cerute de catre clientii nostri.

Foto credit: Bazarul cu mirodenii

Care sunt condimentele voastre preferate?