AlexandraPentru ca suntem in luna martie si le sarbatorim pe mame, m-am gandit sa le dedic acest material. Este un interviu cu Alexandra Preda, autoarea din spatele blogului Dulceata de trandafiri si mama a doi copii. Ea ne incanta nu doar cu retete delicioase, ci si potrivite pentru intreaga familie, de la mic la mare. Asa ca, dragi mame, va invit sa savurati un interviu in care veti descoperi o multime de idei de retete pentru prichindei, de modalitati de a-i determina sa manance alimente sanatoase, ba chiar si o propunere de meniu.

Care este sursa ta de inspiratie pentru retete?
Inspiratia si creativitatea mea isi au originea in apetitul copilei (si sper ca mezinul ii va calca pe urme). Probabil ca daca nu ar fi fost un copil gurmand, nu as fi avut nici eu atata elan in bucatarie.
Totodata, imi place in permanenta sa citesc despre diverse ingrediente, combinatii de ingrediente, sa imi „clatesc” privirea cu genul acela de articole de tipul „10 variante sanatoase pentru pachetelul de la scoala”.
Apoi, fie imi ramane gandul la vreun ingredient anume si incerc sa ma gandesc cum sa il integrez intr-un preparat ademenitor, fie deschid frigiderul si e musai sa ma descurc cu ce gasesc acolo. Improvizatiile „din nimic” ies cele mai interesante, de multe ori :-).

Cum creezi o reteta noua?
Avand in permanenta in minte cum as dori sa aiba textura preparatul final. In functie de acest lucru, imi setez ingredientele de baza, la care le adaug pe celelalte pe care imi propun sa le folosesc. La inceput, in mintea mea era totul relativ matematic, acum e mult mai mult intuitiv, pe masura ce am tot exersat :-).

Care sunt ingredientele tale preferate cu care iti place sa lucrezi?
Toate imi plac, in functie de ce anume doresc sa pregatesc, insa pot spune ca, multumita versatilitatii ei, banana are un loc fruntas. O folosesc la biscuiti, turtite, batoane, pancakes, pandispanuri.

biscuiti cu malai

Care este „cea mai inedita” combinatie de arome pe care ai folosit-o in retetele tale?
Categorisesc combinatiile ca fiind inedite in general in functie de mimica sotului meu, care afla (cu uimire) intotdeauna dupa ce a mancat, si i-a placut, ce a avut, de fapt, in farfurie. Uneori, il rog sa ghiceasca ce ingrediente am pus si este intotdeauna amuzant „joculetul” acesta. Noi suntem generatia care a crescut cu snitele si cartofi prajiti, astfel incat combinatii precum cele din biscuitii cu malai, cascaval si fructe, briosele negrese cu cartof dulce, cele cu quinoa ori cheesecake-ul cu afine si dovleac placintar sunt considerate ca fiind inedite.

Ce ne recomanzi sa gatim in luna martie?
Asociez primavara cu verdele, cu proaspatul. Asadar, sa incepem sa vanam primele urzici, leurda, loboda, ceapa verde, usturoiul, ridichiile, rucola romaneasca.

Dar de Ziua Femeii?
Un tort mousse de „ciocolata”, cu afine si cirese (desigur, se pot folosi si fructe congelate, precum si alte fructe cu o textura asemanatoare). Este o reteta deosebit de simpla, nu necesita abilitati deosebite in bucatarie, ci doar o forma simpatica din silicon. Reactiile primite de la cititori au fost foarte entuziaste cu privire la acest tort.

tarta cu legumeNe poti da o idee de meniu pentru copii cu retete de pe blogul tau?
Daca vorbim de o zi obisnuita (si nu de vreo sarbatoare la care se preteaza un meniu festiv, desi am publicat de-a lungul timpului multe retete care se potrivesc si acestei situatii), as propune:

In timp ce scriam intrebarile si ma uitam pe blog, baietelul meu de 5 ani a vrut sa te intrebe si el: cum faci prajiturile sa fie minunate?
In primul rand, multumesc frumos pentru apreciere, ma bucur ca trec drept ademenitoare si in ochii unui copilas mai mare :-). Decorurile sunt uneori inspirate din jocurile fetitei mele, din desenele, jucariile, povestile sau „taclalele” noastre. Alteori, se implica chiar ea si imi da o mana de ajutor. De multe ori insa, nu am timpul necesar „sa bibilesc” prea mult, asa ca merg pe principiul acela „less is more” si optez pentru simplitate. Ma mai scot din impas tavile si formele, decupatoarele.

Cum impaci dorinta de dulce a copiilor cu, mai nou, interdictia „fara zahar pentru copii”?
Incercand, pe cat posibil, ca in casa sa prepar dulciuri adaptate lor (in felul acesta, si noi, ca adulti, avem ocazia de a manca nitel mai sanatos), cat mai simpatice, pe care sa le prezint mereu cu entuziasm. De fapt, cred ca acestea sunt doua dintre cheile succesului, atunci cand vine vorba despre orice mancare: pe de-o parte, in functie de varsta copilului, implicarea lui in procesul de preparare si, pe de alta parte, statul impreuna la masa, mancatul cu bucurie.

tarta cu afineCare este prajitura copilariei tale? Ce amintiri ai in legatura cu ea?
Am crescut rasfatata de un bunic si de o strabunica, si ambii gateau minunat. Din pacate, am fost un copil tare mofturos si am profitat prea putin de toate bunatatile pe care ei le gateau. Imi amintesc cu mare drag de prajitura cu gem de prune (care se poate adapta rigorilor din prezent, fara zahar) si strat crocant de bezea, checul cu cacao (devenit azi cu carob), tortul cu nuca. Cred ca, dincolo de gustul in sine, ceea ce da cu adevarat valoarea si nostalgia unui preparat este amintirea asociata lui. Pentru mine, „mancarurile copilariei” inseamna in primul rand iubirea bunicului si a strabunicii cu care am crescut si ritualul de a sta cu totii impreuna la masa.

Care ar fi, în viziunea ta, prajitura pe care o poate manca un copil in cantitatea dorita de el, pana sa se sature, fara sa-i ingrijoreze pe parinti?
Mizez pe diversitate si pe echilibru, asa ca, indiferent cat de sanatos este alcatuit un preparat, consider ca, in cantitati prea mari, nu este in regula. Mai bine gustos, divers si in cantitati normale in raport cu apetitul obisnuit al fiecarui copil.

Credit foto: Alexandra Preda ( dulceatadetrandafiri.blogspot.ro)