Cand intru intr-o librarie ma invaluie un sentiment de bucurie si de entuziasm, cand vad rafturile pline de carti pana la tavan, dar si un pic de teama. Atat de multa informatie care ma poate face sa vad viata dintr-o alta perpectiva! Voi gasi insa exact ce am nevoie Ioana din noianul de informatie care ma inconjoara? La fel mi se intampla si cand intru intr-o librarie virtuala.
Pentru ca sunt de multe ori in cautarea unor carti cu retete, care sa-mi aduca noi arome in bucatarie, o noua viziune asupra gatitului, combinatii inedite de ingrediente, am stat putin de vorba cu Ioana Ristea de la Books-Express.ro, care pregateste ”Reteta de marti”, de unde am invatat in ultimul timp sa facem Pumpkin Spice Latte, Clafoutis de smochine sau chiar Pasteis de nata. Ioana este si autoarea blogului www.mansardacubunatati.blogspot.ro.

Ai avut de la inceput pasiunea pentru “bucatarit” sau aceasta a venit pe parcurs? Fiindca presupun ca nu doar citesti retete si le propui, ci si le faci…
Am avut de la început pasiunea pentru mancat, cea pentru gatit a venit pe parcurs… Gatesc de patru ani, iar nevoia a aparut, in primul rand, ca sa-i bucur pe cei dragi si, pana la urma, sa nu mai depind de supermarket atunci cand aveam pofta de ceva anume. Pana acum patru ani stiam sa fac cateva retete de baza si ma bucuram de bucatele trimise de tatal meu care se pricepe foarte bine la asta. Intr-o zi m-am hotarat, totusi, sa renunt a mai fi neajutorata si m-am apucat sa imi gatesc singura. De atunci sunt in proces de invatare continua.

Cum iti alegi retetele despre care scrii? Cu alte cuvinte, ce anume trebuie sa aiba o reteta pentru a-ti atrage atentia?
Sunt retete pe care nu le-am incercat niciodata si cred, pur si simplu, ca mi se face pofta. Daca le vad intr-o prezentare speciala sau observ combinatii surprinzatoare, dorinta de a le reproduce si la mine in bucatarie este inca si mai mare.

Dar o carte cu retete cum ar trebui sa fie ca sa isi gaseasca loc pe un raft din bucataria ta?
Nu am o pasiune speciala pentru cartile de retete, desi urmaresc cu interes tot ce apare nou pe piata. Posed vreo doua volume ale lui Jamie Oliver, cateva carti cu preparate vegetariene (sunt “pescetariana” de 4 ani) si alte cateva cu tapas si alte aperitive. Ma atrag, bineinteles, fotografiile expresive si clare şi, mai nou, prefer reţetele simple, cu puţine ingrediente.

Care este cartea cu retete pe care o indragesti cel mai mult?
Dac-ar fi sa recomand o singura carte, aceasta ar fi mai degraba una cu povesti despre gust, nu una exclusiv cu retete. Aceasta carte se numeste Life is Meals si este un amestec rafinat de informatii erudite despre tot ce are legatura cu bucataria, gustul şi placerea de a sta la masa. Am gasit in ea amanunte picante despre scriitori si oameni politici, toti cu apetituri fantastice, descrieri de meniuri (precum cel de pe Titanic), o istorie a furculiţei, de fapt, cate o informatie pentru fiecare zi a anului, lucruri savuroase la care vei reveni mult timp dupa ce vei termina cartea. Ca plus, cartea contine si retete, testate de cei doi autori, dar si ilustratii sugestive si placute ochiului. O bijuterie si un cadou foarte potrivit pentru orice gurmand!

Care este mancarea ta preferata?
Nu am o singura mancare preferata. Mananc cu mare placere paste si fructe de mare, imi plac supa frantuzeasca de ceapa si minestrone-ul, fac pasiuni sezoniere (acum, de exemplu, sunt indragostita de supa-crema de dovleac), ador mancarurile condimentate si picante, iar dulciurile le prefer cu ciocolata.

Spui ca incerci sa te joci cat mai mult. Ai putea fi creatoare de retete sau ce ar insemna acest joc in bucatarie?
Creatoare de retete inca nu. Deocamdata ma joc cu gramaje, elimin si adaug ingrediente care-mi plac mai mult si… cam atat. Joaca inseamna multe lucruri pentru mine, dar in bucatarie ea e sinonima si cu bucuria de a gati alaturi de altcineva, in principal prietenul meu. E reconfortant sa ne intalnim si-n acel spatiu restrans, intr-o duminica pe la pranz, c-un pahar de vin alaturi, pregatind masa si apoi savurand-o impreuna la un film.

Daca ai scrie o carte cu retete, cum ai intitula-o? Si cui i-ai dedica-o?
Nu stiu daca-mi doresc sa scriu o astfel de carte, deci nu am un titlu pregatit, dar daca as face-o, as dedica-o parintilor mei. Mama a avut un talent culinar natural si ne-a rasfatat, pe mine si pe fratele meu, cu multe bunatati in copilarie, iar tata a invatat de nevoie si s-a dovedit foarte priceput. Anul trecut, de exemplu, m-a uimit peste masura cand a pus pe masa un cozonac bine crescut si gustos, dovedindu-mi ca, perseverand, poti face minuni.

Ai afirmat odata ca tu crezi in armonie interioara. Ai intalnit carti care sa te ajute in acest sens?
Multe carti… Am devenit, in timp, omul care crede ca poti invata din toate cartile care-ti ies in cale, si nu e necesar ca acestea sa-ti fi placut prea mult. Cred ca armonia interioara e dificil de atins, dar e unul dintre lucrurile pentru care merita sa faci eforturi toata viata. Si poti face asta doar experimentand, incercand lucruri pe propria piele, pastrandu-le pe cele care ti se potrivesc si eliminand pe cele care-ti fac rau. Sunt pasi care duc intr-acolo si toti inseamna ca trebuie sa lucrezi cu tine, pentru tine.

Ultima intrebare este in legatura cu jobul pe care-l faci cu placere: care sunt noile aparitii de carti de retete pe care le gasim pe Books-Express.ro?
Sunt multe carti care apar in toamna asta, iar cele care mi-au atras cel mai mult atentia sunt mai jos (vezi si coloana din stanga):

How to Cook Everything Fast: A Better Way to Cook Great – Mark Bittman

Plenty More – Yotam Ottolenghi

How to Eataly: A Guide to Buying, Cooking and Eating Italian Food – Eataly

Never Trust a Skinny Italian Chef – Massimo Bottura

Joel Robuchon Food and Life – Nadia Volf si Joel Robuchon

The Baking Bible – Rose Levy Berenbaum