(P) V-am tot povestit despre cat de importante sunt influenta psihicului si experienta sufletului cand vine vorba de tulburari alimentare. Dar n-am zis mai nimic despre managementul medical, despre modificarile care pot aparea la nivel corporal si ce analize medicale sunt necesare.

analize Bioclinica

Anomaliile fizice care apar in tulburarile alimentare sunt secundare obiceiurilor alimentare ale pacientilor. Acestia, de exemplu, se pot subalimenta, ceea ce duce la un deficit al nutrientilor. Autoinducerea varsaturilor sau folosirea laxativelor va aduce cu sine un deficit al electrolitilor in sange. Autoinducerea varsaturilor poate determina de asemenea distrugerea dentitiei si, uneori, osteoporoza, mai ales la pacientii subponderali.

Iata cateva trasaturi care pot aparea in tulburarile alimentare:

  • Subnutritia severa (un interval foarte mare intre mese, poate chiar o zi intreaga fara mancare) sau hidratarea insuficienta;
  • Autoinducerea varsaturilor (cu doua sau mai multe episoade pe zi);
  • Folosirea frecventa si abuziva a laxativelor si/sau a diureticelor (cu doua sau mai multe episoade pe zi);
  • Exercitii fizice drastice sau practicate in exces de persoane subponderale;
  • Pierderea rapida in greutate (mai mult de un kilogram pe saptamana, mai multe saptamani la rand);
  • Greutate scazuta (indice de masa corporala mai mic de 17,5).

Ce analize medicale se impun

Una sau mai multe trasaturi din lista de mai sus impun realizarea unui control de catre medicul personal, care va prescrie analize medicale. Puteti efectua analize medicale, de exemplu, in reteaua de Laboratoare Bioclinica, pe care le veti gasi in multe orase din Romania, retea de laboratoare cu o experienta de 24 de ani.

In general, in cazul tulburarilor alimentare se fac analize de sange, pe care le puteti realiza in Laboratoarele Bioclinica, cu accent pe determinarea electrolitilor din sange si, mai ales, a potasiului. O valoare anormala a potasiului poate fi un indiciu ca pacientul foloseste in mod abuziv laxative sau diuretice. In cazul in care nivelurile electrolitilor sunt modificate in mod semnificativ, pot aparea aritmii cardiace grave.

Analizele medicale sunt foarte importante pentru sanatate. Rezultatele pot fi un semnal de alarma si o motivatie in plus pentru a reveni la obiceiurile alimentare sanatoase. Cele mai multe anomalii fizice aparute in tulburarile alimentare sunt reversibile. Pacientii se refac daca revin la obiceiuri alimentare sanatoase sau daca si le insusesc.

Exceptie fac distrugerea dentitiei si aparitia osteoporozei, cauzate de autoinducerea varsaturilor.

Unde gasesti Laboratoare Bioclinica

Si daca tot am vorbit de Bioclinica, sa va spun si doua vorbe despre istoria ei, fiind pionier al sistemului privat din Romania. Primul laborator de analize Bioclinica a fost infiintat in 1992, in Timisoara, cu numele Biomedica, iar extinderea a inceput in 1997. Atunci s-a deschis Biomedica in Arad. In 1998, Biomedica a devenit Bioclinica.

Gama de expertiza Bioclinica s-a extins la 2.300 de analize, prin colaborare cu laboratoarele Dr. Limbach, din Germania, si respectiv, Cerba, din Franta.

In prezent, gasiti laboratoare Bioclinica in Arad, Bistrita, Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Deva, Iasi, Oradea, Targu Jiu, Targu Mures, Timisoara. Acestea sunt in relatie contractuala cu Casa de Asigurari de Sanatate (CAS). Aparatura performanta, tehnicile de lucru si reactivii folositi in aceste laboratoare sunt in concordanta cu cele mai riguroase norme europene de calitate.

Surse de inspiratie: ”Terapia cognitiv-comportamentala si tulburarile de comportament alimentar”, de Christopher G. Fairburn; https://bioclinica.ro/.

Foto credit: pixabay.com

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihonutritie.

Vreau sa iti ofer GRATUIT un indrumar pentru schimbare despre mancare si diete, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!