Jamie gateste in ItaliaCu bucurie va anunt ca in luna ce tocmai s-a încheiat am avut ocazia sa rasfoiesc, proaspat iesita din tipar, cea de-a doua carte semnata de Jamie Oliver pe care am tradus-o: Jamie gateste in Italia. (Dupa 5 ingrediente, aparuta acum un an).

Nu e chiar asa usor, cum poate ati crede, sa traduci o carte de retete, fie ea si din engleza. Asta pentru ca, daca lucrezi la ore tarzii si incepi sa citesti Conopida la cuptor, Linguine cu creveti si ton, Cannoli cu ciocolată, Tiramisu cu Limoncello, mai degraba iti poate fi foarte greu. Mai ales daca esti acela care nu mananca dupa ora 18.00, cum sunt eu!

Sau poate ca titlurile retetelor nu va prea tenteaza. Dar, stiti voi?, traducatorul de retete vede si fotografiile preparatelor, in timp ce lucreaza. Si situatia se complica rau – farfurii in prim-plan cu toate bunatatile pe care vi le puteti imagina si, mai ales, cu cele pe care nu vi le imaginati. Toate, din Italia!
Si ca sa trecem la subiect, cartea asta este despre (citez de pe coperta):

Retete desavarsite
Celebrarea mesei
Festinuri rafinate
Solutii rapide
Gatire lenta
Comfort food
Autenticitate
Iubire si grijă
Noi descoperiri
Mese cu prietenii

O idee minunata de cadou: gianduja

Si chiar daca am lucrat eu la o carte de retete (si am citit-o din scoarta-n scoarta), nu va puteam povesti despre ea fara sa testez macar doua. A fost foarte greu sa aleg, tentatiile sunt mari. Curiozitatea, si mai si!
giandujaTotusi, ce poate fi mai… italienesc decat un pesto? Dar sa incepem mai bine cu o gianduja, pe care eu am descoperit-o in Italia, prin 2012.

Mi-a luat un drum pana in Bari ca sa o descopar. Si m-am indragostit de ea de la prima degustare. Efectul a fost maxim si pentru ca prima data am facut cunostinta cu o inghetata de gianduja.

Ati auzit de crema asta, nu? A apărut ca rezultat al lipsei pudrei de cacao, din cauza restrictiilor impuse asupra importurilor in Europa, pe la inceputul secolului 19, cand un ciocolatier francez istet a vrut sa-si foloseasca proviziile la maximum. Si cum a reusit? A „lungit” ciocolata sa cu pudra de alune macinate. Asa s-a nascut gianduja.

Reteta este simpla, o gasiti in carte la p. 348. Gianduja nu este doar delicioasa, ci e si perfecta de daruit. Iata ca v-am dat si o idee de cadou gourmet, ca tot suntem in decembrie si bat sarbatorile la usa.

Pesto mai mult decat verde

pestoCe-ati zice daca ati incerca alte variante de pesto, decat cel bine-cunoscut, din busuioc si seminte de pin? Ce-ati zice de mirt si nuci, rucola si migdale sau patrunjel si alune de padure? Ei bine, eu am ales ultima varianta ca sa fac testul testelor! Mie nu imi place patrunjelul. Il ascund in diverse combinatii, ca stiu ca e sanatos. Dar sa iau legatura de patrunjel si sa musc din ea ar fi ceva ingrozitor. Asa ca mi-am luat inima-n dinti si am facut cea mai „extravaganta” varianta de pesto, din punctul de vedere al papilelor mele gustative. Culmea e ca a iesit delicios, peste orice asteptari. L-am savurat cu paste, desigur. Si m-am simtit pentru o clipita in insorita Italie.

Desigur, si un borcanel de pesto poate fi un dar apreciat pentru iubitorii de mancaruri italienesti. Sau pentru cei care vor sa le descopere.

Nu va spun mai multe despre retete, pentru ca imi plac surprizele. Va las sa descoperiti singuri cartea (o gasiti aici), in caz ca nu se afla deja pe raftul de carti din bucatarie. Iar daca ati testat vreo reteta din Jamie gateste in Italia, va invit sa impartasiti parerile voastre.