Din aceasta luna sunt onorata sa gazduiesc, pe mananc-inteligent.ro, sfaturi de specialisti. Sper sa va bucurati de ele.

Pentru inceput…

cristina dragulin

„…sunt Cristina Dragulin, psiholog clinician, mamica preocupata de alimentatia copilului ei, dar mai ales de ceea ce inseamna un comportament alimentar sanatos in educatia pe care parintii o ofera copiilor si interesata de modalitatile in care parintii isi pot ajuta copiii sa aiba atitudini echilibrate fata de hranire si de mancare. Profit de oportunitatea de a fi gazduita pe blogul mananc-inteligent.ro pentru a va povesti pe scurt experienta mea.

Ii dau fetei mele de toate sa guste si o las sa experimenteze tot ce doreste ea. Desigur, am momente cand sunt de-a dreptul exasperata de faptul ca e mai multa mancare pe burta ei decat in burta ei, de faptul ca intr-o zi mananca de sparge si a doua zi de-abia gusta din mancare.

rebecca

 

Am incercat sa fiu calma, am preferat sa ma doara capul si sa spal mult, sa o las sa manance in ritmul si in functie de ce prefera, fara a o rasfata insa. Rasfatul alimentar are loc atunci cand oferi copilului mai multe feluri de mancare in speranta ca o sa manance ceva. In acest fel copilul te manipuleaza si se si distreaza pe seama ta. Ajunge sa se joace si sa ceara din toate fara a manca cu adevarat din nimic.

N-am o fata „mancacioasa”, insa a fost mereu in regula cu greutatea. Cere, gusta, cand ii place ceva mananca mult, cand nu-i place nu mananca, nu se teme sa guste sau sa refuze, nu plange la masa. Nici eu, nici ea nu tipam la masa. Desigur, am avut cateva experiente nefericite de acest fel pe care le-am regretat si mi-am impus sa nu mai cad in extrema asta.

Am incercat sa fiu flexibila in speranta ca va avea o relatie sanatoasa cu mancarea. Uneori, o las sa alerge ori sa se joace cand mananca, alteori ii mai dau sa manance la desene, dar fara a face din diversele exceptii o regula. Oricum, ea este cea care cere sa stea la masa cand e vorba sa mancam. Ii dau sa guste din ce suntem serviti cand mergem in vizite.

Merge cu noi in diverse restaurante si gusta si ea din mancare. Cand am mai multe feluri de mancare o las sa aleaga ea ce ii place sau din ce vrea sa guste. E mereu foarte incantata sa experimenteze! Iar in timp si-a format si niste preferinte foarte clare pe care i le respect! Si… desigur, sunt perseverenta in a cauta diverse combinatii pentru fructele sau legumele pe care nu le agreeaza.”

Pentru mamici: maine, Cristina va prezenta cateva principii de respectat in legatura cu comportamentul la masa si fata de mancare al copiilor.