Prezentare de carte: ”Sanatatea are gust. Ghid pentru slabit”

Cu mare intarziere, imi tin promisiunea de a va scrie doua vorbe despre cartea doamnei dr. Mihalea Bilic, lansata pe piata anul trecut.
Sanatatea are gust
Daca vreti sa va intelegeti corpul mai bine, daca vreti sa aflati cum ar trebui sa mancati, ce, cand, in ce combinatii, acesta este un ghid util. Mie mi-a deschis mintea in multe privinte.

Cartea este construita din mai multe capitole, cu dedicatie pentru cateva grupuri de oameni: doamne, domni, gospodine, iubitori de dulciuri, de fainoase, de fructe, pentru ”ne-iubitorii” de apa, pentru dependentii de diete sau pentru cei cu metabolism incetinit.

Probabil, va recunoasteti in cel putin o categorie :).

Mi-a mers la suflet, in principal, capitolul pentru doamne: ”Invata sa te iubesti!”. Incepe cu o intrebare-cheie pentru noi, doamnele: ”De ce a ajuns existenta noastra sa fie dominata si conditionata de imaginea corporala?”

Ma intreb si eu de ce am ajuns sa ne legam valoarea personala exclusiv de silueta, de imaginea noastra. Oare noi, doamnele, nu insemnam mult mai mult? De ce credem ca fericirea noastra atarna doar de numarul (mic) de kilograme? De ce credem ca viata noastra se va schimba in mod considerabil doar daca am fi mai slabe? Avem calitati si atat de multe lucruri de oferit, incat e dureros sa vezi ca doamnele isi leaga existenta, si valoarea!, in mare parte de silueta.

”Nu va lasati seduse de toata aceasta «pornografie dietetica», nu cadeti in capcana obsesiei nebunesti de a fi slabe cu orice pret. O sa va distruga autostima si o sa va epuizeze rezervele de timp si de energie, care ar fi putut fi utilizate mult mai constructiv”, pag. 15.

Gasiti in acest capitol 7 atitudini esentiale pentru imbunatatirea imaginii, trucuri vestimentare pentru modelarea siluetei sau cum sa va schimbati modul de abordare a ”problemelor”, pentru a le face fata mai usor si mai eficient. Plus 10 variante de a petrece 10 minute libere, altfel decat mancand.

pentru dependentii de diete

In celelalte capitole veti gasi o multime de informatii despre ce se intampla cand mancam diverse alimente. Asa, ca sa stim cum stam si ce decizii culinare luam. Veti descoperi si diferenta dintre hrana pentru corp si hrana pentru suflet si ca nimic nu ingrasa. Daca este consumat cu masura…

Bineinteles, cand vine vorba de sfaturi legate de diete, de relatia cu mancarea, chiar daca au o baza stiintifica, ideal este sa le adaptam propriului corp. Nutritia nu este totusi matematica, ramane un teren care naste controverse.

De exemplu, am citit in carte ca un semn al faptului ca ai mancat bine seara este sa simti un pic de foame dimineata. Ei bine, pentru mine inseamna sa ” mananc bine” nu mai tarziu de ora 18.00. In acest caz, nu simt foame nici noaptea, nici dimineata. Ma simt excelent.
Daca cumva mananc, orice, dupa ora 18.00, ma chinuie senzatia de foame toata noaptea si dimineata. Asadar, este ideal sa verificati informatiile pe propria piele si sa extrageti exact ce aveti nevoie. Sunt atat de multe informatii, captivante!, incat sigur veti gasi ceva pe sufletul – sau stomacul – vostru.pentru neiubitorii de apa

Iata un alt exemplu. O sa vedeti ca doamna dr. Mihaela Bilic nu prea ne indeamna sa mancam fructe, pentru ca ne ingrasa. In perioada cand citeam aceste randuri, mi-a aparut in fata ochilor un articol de pe un site de nutritie pe care il urmaresc, iar acesta sustinea ca nu e un moment potrivit din zi cand sa mananci fructe. Mananca-le oricand! Sunt excelente pentru sanatate. M-am amuzat de discrepanta dintre informatii. Cum v-am zis, controversele exista. Si sunt multe!
Cunoasteti-va corpul! Este tot ce va pot spune.

Si inainte sa inchei, cu dedicatie pentru iubitoarele de dieta: ”Daca economisiti zilnic 100 de calorii, asta inseamna 3.000 de calorii mai putin intr-o luna, adica o scadere in greutate de aproximativ 400 g. Doar cu acest obicei pot fi ”topite” fara niciun efort 5 kg intr-un an”. Aflati din carte cum :).
Va las sa cititi cartea. Pentru mine, a fost nu doar o experienta utila, ci si relaxanta. Dincolo de toate informatiile nutritionale pe care ti le poate oferi orice nutritionist, doamna dr. Bilic stie sa-ti indrepte atentia spre o noua viziune legata de diete, cea in care conteaza emotiile, valoarea personala, modul cum sa te iubesti.

Tweet 16
fb-share-icon20