Zilele trecute, cand scriam un material, am facut trimitere la cartea Plenty More a lui Ottolenghi. Si cautand pe net sa vad in ce an a aparut, mare mi-a fost mirarea sa descopar ca, in 2017, Ottolenghi a mai publicat o carte. Chiar una de deserturi! Asa ca mi-am propus sa vad ce carti au mai aparut pe mapamond anul trecut si sa pregatesc un top pentru voi. Asta, pentru ca e placut sa ai pe raftul cu carti de retete volume tocmai aparute in alt colt al lumii, scrise de bucatari sau de bloggeri renumiti. Sper ca lista mea sa va aduca inspiratie.

at-my-table-minAt My Table de Nigella Lawson
Volumul este o colectie de retete usor de preparat care, totodata, iti ofera ocazia de a-ti dezvolta abilitatile culinare si de a crea o varietate mare de mancaruri delicioase. Aromele retetelor clasice sunt imbogatite cu ingrediente noi, intr-o carte care celebreaza mancarea gatita pentru prieteni si familie. Mi-ar placea sa incerc un chutney cu pere si fructul pasiunii. Nu lipsesc deserturile si nici bauturile. Va invit sa descoperiti un cheesecake cu ciocolata alba sau un tort de morcovi cu ghimbir si nuci. Si multe alte combinatii inedite de arome.

back-pocket-pastaBack Pocket Pasta: Inspired Dinners to Cook on the Fly de Colu Henry
Volumul cuprinde peste 75 de retete rapide, dar pline de arome, pentru serile din timpul saptamanii. Ideea cartii este de a demonstra ca poti folosi doar cateva ingrediente de sezon pentru a pregati feluri irezistibile. O carte cu combinatii geniale de arome, fotografii de exceptie la fiecare reteta, un ghid inteligent de cocteiluri si vinuri, care te va inspira sa pregatesti rapid mese delicioase. Riscul este ca iti vei dori sa pregatesti paste in fiecare seara dupa ce vei testa cateva retete din aceasta carte.

sweetSweet de Yotam Ottolenghi si Helen Goh
O colectie de peste 110 retete uimitoare, pentru toate gusturile − rezultatul a trei ani de munca a celor doi autori, despre care trebui sa stim ca sunt pastry chef. Asa cum suntem obisnuiti din cartile lui Ottolenghi, gasim presarate prin retete tot felul de arome si de condimente exotice, cum ar fi sofran, petale de trandafir, smochine, fistic sau cardamom. Puteti alege intre biscuiti, tarte, cheesecake, inghetata, torturi, rulade. Ce ziceti de o negresa cu tahini si halva? Sau de niste madlene cu sofran, portocale si miere?

vegan for everybodyVegan For Everybody
America`s Test Kitchen
Cu peste 200 de retete cu arome pline de vitalitate, cartea raspunde la intrebari cum ar fi: mancarea vegana are aroma? Ne face sa ne simtim satui? Este usor de preparat? Cititorii gasesc in paginile cartii o varietate de mancaruri vegane delicioase, care asigura necesarul de proteine, preparate bineinteles fara lactate, dar cu o multime de seminte si de legume.

joy-the-baker-over-easy-sweet-and-savory-recipes-for-leisurely-days-minJoy the Baker Over Easy: Sweet and Savory Recipes for Leisurely Days de Joy Wilson
De la smoothies la cafea, oua (pentru ele gasesti cele mai bune tehnici de preparare), salata sau bacon, cele 125 de retete iti vor aroma diminetile. Pregateste usor retetele propuse si invita-ti cativa prieteni la masa, pentru a petrece momente minunate. Autoarea cartii este vocea din spatele blogului de succes Joy the Baker.

kitchen-creativityKitchen Creativity: Unlocking Culinary Genius − with Wisdom, Inspiration, and Ideas from the World’s Most Creative Chefs de Karen Page
Daca iti place sa fii creativ, mai ales in bucatarie, vei citi cu placere aceasta carte care exploreaza strategiile pe care le folosesc marii bucatari pentru a crea mancaruri extraordinare. Volumul iti va aduce inspiratie pentru a gandi, pentru a improviza si pentru a gati dupa modelul celor mai buni bucatari din lume.
Autorul porneste de la ideea ca gatitul extraordinar presupune mai mult intuitie si imaginatie, decat aroma si tehnica. In carte sunt aduse idei de la mai mult de 100 de restaurante de top.

Bread-Toast-CrumbsBread Toast Crumbs de Alexandra Stafford
Daca vrei sa simti mirosul imbatator al painii tocmai scoase din cuptor, aceasta carte iti va fi pe plac. Nu ai nevoie de masina de paine si nici de cunostinte aprofundate despre coacerea painii. Secretul cartii este simplitatea: aluatul poate fi pregatit in cateva minute, pentru ca nu trebuie framantat, creste intr-o ora si, dupa inca o perioada scurta pentru crestere, este copt in vase unse cu unt. Vei descoperi in carte tot felul de retete versatile si vei invata sa savurezi painea pana la ultima inghititura cu ajutorul unor retete ca Salata Panzanella sau fursecuri cu cocos si ciocolata fara coacere.