Daca faci ceva cu pasiune si nu te descurajezi cand apar dificultati, succesul iti este asigurat. Ca dovada, va invit sa va delectati cu raspunsurile pe care le-am primit in interviul dat de Camelia Juganaru, gazda blogului gatesteusor.ro. Probabil, stiti deja ca puteti gasi colectia de retete filmate marca GatesteUsor si pe Youtube, pe un canal cu peste 100.000 de subscribers.

Camelia Juganaru Ai inceput proiectul GatesteUsor in 2013. Ce ai invatat pana acum? Cu alte cuvinte, ce i-ai spune Cameliei de acum cinci ani?
Am invatat, in primul rand, foarte multe lucruri despre bucatarie. Am mai invatat si ce inseamna lucrul in echipa, colaborarea cu oameni avand backgrounduri si afinitati diferite. Am inceput GatesteUsor fara sa stiu in mod concret prea multe despre bucatarie. Imi placea sa gatesc si nu mi-a fost frica de camera. Intr-un fel, inceputul GatesteUsor a fost la fel ca al oricarui aspirant in bucatarie. Trebuie sa iti placa, sa nu iti fie frica si sa nu renunti. Intr-una din primele filmari, am reusit sa flambez neintentionat cateva bucatele de vita. Flacara a atins nivelul hotei, dar nu m-am dat batuta.

Cand ai demarat proiectul, ai avut in plan si produsele „Merinderia” sau ideea ti-a venit ulterior, in mod firesc?
„Merinderia”, ca idee, a aparut undeva in 2015, fara o legatura directa cu blogul. Legatura dintre toate este ca imi place sa gatesc. Prietenul meu a considerat ca zacusca pe care o fac e atat de buna, incat ar trebui sa le placa si altora. Si asa am inceput cu conservele.

Cum ti-ai descoperit nu doar pasiunea pentru gatit, ci si vocatia de a prezenta modalitatea de preparare a retetelor in fata camerei de luat vederi?
Cred ca mi-am descoperit-o pasiunea pentru gatit odata cu blogul, desi a existat, undeva, dintotdeauna. In scoala generala, facusem o obsesie pentru omlete, ca mai apoi sa incerc sa reproduc acasa mancarea chinezeasca de la delivery.

MerinderiaPe www.gatesteusor.ro exista retete din mai multe bucatarii ale lumii. De care te simti mai apropiata?
Cred ca bucataria romaneasca este raspunsul. Nu stiu daca ma simt neaparat mai apropiata, dar este ceea ce gatesc cel mai frecvent acasa si, cred, este ceea ce gatesc cel mai bine. Totusi, iubesc preparatele de origine asiatica.

Ce putem gasi in bacania virtuala cu produse artizanale „Merinderia”?
Puteti gasi o parte din gospodaria mea si diferite trasnai pe care cred eu ca le pot pune la borcan. Zacusca, gemuri si dulceturi, muraturi si o sumedenie de conserve de casa. De exemplu, anul trecut, m-am confruntat cu o supraproductie de dovlecei, motiv pentru care am inceput sa ii murez.

Ce faci in viata de zi cu zi cu la fel de multa pasiune, asa cum gatesti?
Nu cred ca fac nimic altceva cu atat de multa placere. Ma ocup de gradina de legume si de pasari.

CameliaAm vizionat impreuna cu baietelul meu de 5 ani filmuletul in care iti prezentai gradina. El are o intrebare pentru tine: cum reusesti sa ai o gradina asa frumoasa?
Prin multa munca si efort de echipa. Toata familia se ocupa, dupa puteri, de curtea noastra. Mama prietenului meu e cea care se ocupa de flori si de partea decorativa. Mie imi plac mai mult plantele leguminoase si aromatice, motiv pentru care ma ocup de gradina de legume.

Cum iti alegi urmatoarea reteta pe care o vei inregistra?
In functie de sezon, de ceea ce imi propun cei care ma urmaresc, de ce am mai vazut pe net sau in carti de bucate.

Cum decurge o zi din viata ta?
Zilele in care filmez incep de obicei cu un drum la gara si apoi in tren catre Bucuresti. O lista de cumparaturi stufoasa, doua sacose de rafie pline, iar 8-10 ore mai tarziu, avem cateva retete gata de montat. Zilele in care sunt acasa incep de obicei cu o cafea savurata in tihna, hranit catei si gaini, daca e frumos afara – cu ceva treaba prin gradina, cu gatit, scris retete sau treburi gospodaresti in functie de moment. Zilele astea, am luat prima tura de pui de gaina (mici, de o zi), motiv pentru care petrec ceva timp uitandu-ma pur si simplu la ei. Sunt tare simpatici.

Care e modelul tau de chef si cartea ta preferata cu retete?
Nu cred ca am un model de chef, dar imi place foarte mult de Raymond Blanc, Yotam Ottolenghi, David Chang, Anthony Bourdain si Andrew Zimmern, desi ultimii intra mai degraba la categoria travel cooking.
Cartea de bucate preferata este Doi italieni cu bun gust: Antonio Carluccio, Gennaro Contaldo. Mi-ar fi placut sa am un bunic care sa semene cu cei doi bucatari.

Pentru ca suntem pe un blog de psihonutritie, te intreb ce legatura crezi ca exista intre mancare si starea in care te afli, cum te simti?
Cred ca trebuie sa mancam bine, ca sa ne simtim bine. „Binele” acesta are semnificatii diferite pentru fiecare dintre noi. Pentru mine, o masa proasta poate sa strice o zi intreaga, un eveniment sau, mai rau, o vacanta intreaga.