Iata continuarea interviului de saptamana trecuta cu Ligia Pop, din care veti afla, printre altele, ce legume si fructe ar trebui sa mancam iarna, cat ne-ar costa mancarea daca am deveni vegani sau ce influenta au gandurile pozitive asupra sanatatii noastre. Ba chiar veti putea invata sa faceti, pas cu pas, lapte de migdale sau inghetata de menta.


Care ar fi primii pasi pe care ar trebui sa-i fac pentru a trece la o cantitate din ce in ce mai mare de hrana vie in dieta mea si ce ar trebui sa stiu ca sa evit carentele nutritionale?

La site-ul meu, ligiapop.com, am cateva postari-cheie ce ar trebui citite de toata lumea care isi doreste sa fie sanatoasa, printre care si articolul „Vreau sa mananc sanatos, cu ce sa incep?”. A introduce din timp in timp un procent cat mai mare de raw food este un lucru bun care ar trebui aplicat de toata lumea, indiferent daca se consuma o alimentatie traditionala, bogata in produse animale.

Sa nu uitam ca diversitatea este cheia, si din pacate multi nu cunosc aceasta regula de aur sau nu o pun in aplicae si pot sa intervina probleme. Daca ar fi sa analizam, in orice alimentatie intervin carente daca nu exista diversitate. Spre exemplu, cei care consuma cantitati mari de produse animale, adica lactate si carne, pot sa aiba carente de B12 si calciu, le lipsesc proteinele de calitate si sunt de obicei supraponderali.

”Informatia este sfanta si daca nu esti informat poti face mari greseli, iar asta se aplica in orice stil de alimentatie.”

Si un alt lucru este faptul ca multi nu inteleg ca un corp sanatos inseamna echilibru, care este dat de ingrijirea intregului ansamblu – minte, trup si suflet. De multe ori oamenii cauta sa aiba o alimentatie mai buna, naturala, dar uita sa isi ingrijeasca trupul prin somn de calitate, exercitiu fizic si aer liber. Uita ca trebuie sa isi pastreze mintea sanatoasa, ocupandu-si timpul cu barfe si nemultumiri, care aduc in corp foarte multa aciditate, iar intr-un mediu acid, se dezvolta foarte usor celulele anormale, adica poate interveni boala.

Informatia este sfanta si daca nu esti informat poti face mari greseli, iar asta se aplica in orice stil de alimentatie. Eu personal, m-am straduit sa explic oamenilor sa nu plece la drum fara informatie si, din pacate, multi inca repeta greseala aceasta. Foarte multi se arunca spre 100% raw vegan food, cand ei nu au experienta cu acest stil de viata, si dupa aceea intervin carente sau se descurajeaza repede, fiindca nu sunt multumiti de ceea ce le ofera raw food. De aceea am spus intotdeauna ca pasii mici sunt cei mai siguri.

Cat de importante consideri ca sunt gandurile pozitive in viata noastra si pentru sanatatea noastra?
Mintea sanatoasa este totul, poate mai importanta decat alimentatia. Daca ai o inima care este mereu apasata de ganduri negative, nemultumire, suparari de care ne tinem parca cu dintii de multe ori si ni le reamintim ca pe ceva necesar in viata, barfa, rautatea, tensiunea in casa, vestile tragice de la televizor cu care nu ar trebui sa ne alimentam mintea zilnic etc. sunt doar o parte din lucrurile care afecteaza sanatatea mintii. Ultimele cercetari au demonstrat ca toate cele de mai sus, impreuna cu tot arsenalul de ganduri negative, creeaza in corp un mediu acid, care implicit atrage boala. Un mediu in care pH-ul este mentinut echilibrat, spre alcalin, este influentat atat de gandurile bune, linistite, cat si de o alimentatie combinata cu multe, multe cruditati diversificate de la zi la zi.

Si eu, ca si multi altii, sustin ca trebuie sa ne ascultam corpul cand luam decizii culinare, deoarece exista o inteligenta a stomacului care ne transmite ce si cat sa mancam, fiind cel mai bun nutritionist pentru noi. De ce totusi avem impresia ca primim uneori mesaje eronate (pofta de dulce, cartofi prajiti, bauturi acidulate, de carbohidrati etc.)?
Corpul transmite diverse mesaje si tine de noi sa le indentificam si sa le descifram. Unele pofte sanatoase sau impulsuri ne spun clar de ce are nevoie corpul, insa altele (poftele mai putin sanatoase) ne dau de veste ca nu are rost sa ne urmam pofta, ci mai degraba corpul ne spune clar ca avem anumite carente. Pe acest subiect exista o postare la site-ul meu pe care vi-o recomand sa o cititi, „Poftele care tradeaza carentele nutritionale”.

Mi-am propus ca in 2015 sa am propria miniproductie de germeni si vlastari, care am inteles ca sunt niste alimente extraordinare. Care sunt primii pasi pe care trebuie sa-i fac?

vlastari

Intr-adevar, vlastarii, adica plantutele crescute in vlastari din diverse plante, sunt de 30% mai bogati in nutrienti decat plantele mature. Acestia sunt din mai multe seminte, precum floarea-soarelui, care sunt cei mai buni la gust, dar si din punct de vedere nutritional; mai sunt vlastarii de broccoli, kale, ceapa, usturoi, schinduf, ridiche, trifoi, lucerna sau alfalfa ‒ de care auzeam in filme inca din anii ’90 si ne miram ca americanii o foloseau in sandviciuri si salate etc.

Pasi pentru germinare ‒ se pot gasi sfaturi la aceasta postare sau in cartea mea, „Germeni si Vlastari”, care poate fi gasita online sau in orice librarie din tara. In carte veti gasi pasii pentru germinare a peste 15 feluri de seminte.

Ce ne sfatuiesti sa cumparam acum, iarna, de la piata?
Mai multe produse locale curate, fara chimicale, si foarte multi vlastari pe care ii putem face singuri sau ii putem gasi in supermarketuri sau online. Mai avem mere din belsug, radacinoase diverse, frunzele romanesti care inca exista in sere, precum salata, patrunjelul, spanacul. Mai jos va recomand doua postari pe aceasta tema. „Ce cruditati sa cumparam iarna” si „Cumparam cruditati din import iarna”.

Printre cartile tale se numara si „Retete vegane fara foc”, care a aparut prima pe piata romaneasca. Cum a fost primita cartea?
Prima mea carte de retete, numita „Retete Vegane Fara Foc”retete vegane fara foc, care poate fi gasita in librariile din toata tara, alaturi de celelalte patru carti ale mele, a fost primita cu un entuziasm neasteptat. S-au vandut pana in prezent peste 11.000 de exemplare in patru ani si vanzarile cresc de la an la an. Scopul meu in Romania a fost nu sa castig adepti, ci sa ajut oamenii care au o alimentatie obisnuita sa isi imbunatateasca stilul de viata. Bucuria mea este ca numarul celor interesati de un stil de viata sanatos creste de la an la an si acest lucru il observam la toate evenimentele noastre, in special la expozitiile nationale, adica la Raw Generation Expo.

Organizati, din 2010, expozitia unica in Romania ‒ Raw Generation Expo. Care este scopul ei si cui se adreseaza aceasta expozitie?
Raw Generation Expo este o expozitie cu vanzare si o organizam bianual in Bucuresti, primavara si toamna, si din 2015, si in Ardeal, anul acesta in Cluj, pe 15 martie. Vor urma si alte orase. Scopul expozitiilor este simplu, incercam sa invatam publicul ca intr-un stil de viata sanatos nu doar alimentatia este importanta, ci tot ansamblul ‒ adica minte, trup si suflet ‒ sanatos.

Evenimentul nu este doar pentru cei care sunt vegetarieni, vegani sau raw foodisti, ci este destinat tuturor celor care doresc sa isi imbunatateasca stilul de viata. La aceste evenimente vizitatorul va descoperi o oferta larga de produse utile si naturale de la peste 100 de expozanti care vin din toata tara, unii chiar din strainatate, si este un adevarat eveniment de clasa. Pentru cei interesati, editia a IX-a va fi pe 31 mai 2015, la Romexpo. Pentru mai multe amanunte si poze de la evenimente, va invit sa vizitati site-ul oficial al expozitiei:

Exista in Romania vreun restaurant raw vegan care iti place?
In Romania sunt multe cofetarii si restaurante raw, in special in Capitala. Fiecare dintre ele are ceva special si imi este drag. Sunt ca si copiii mei, fiindca imediat dupa ce am inceput sa promovez intens raw food in Romania, in 1-2 ani au inceput sa se deschida in toata tara restaurante cu specific raw sau care aveau in meniu preparate raw. Pentru a vedea lista cu restaurantele raw si vegetariene preferate din tara, apasati pe acest link.

Cat te costa sa fii raw vegan? Cu alte cuvinte, cati bani dai pe hrana, comparativ cu semenii care cumpara produsele obisnuite de la raft?
Mitul ca mancarea sanatoasa este mai scumpa este de multe ori o scuza pentru cei care nu au incercat in viata lor sa consume mancare sanatoasa si care nici nu vor sa faca schimbari in alimentatia lor. Intr-adevar, daca consumi cartofi bio de 30 lei/kg, normal ca iti trebuie un buget imens, insa nu uitati ca exista atatia mici producatori in tara, de unde se pot procura legume si fructe naturale chiar bio la preturi accesibile, cu 2-3 lei mai mari decat cele conventionale (de pe piata).

Cei care sustin ca este scump sa mananci sanatos de cele mai multe se uita doar la preturile unor ingrediente, fara sa realizeze ca acestea se folosesc in timp si nu toate odata. Oricum, chiar daca multi sustin ca este scump, cei care chiar gatesc vegetarian, vegan sau raw descopera ca bugetul alocat este la fel ca inainte, chiar mai putin, de multe ori. Daca stam sa analizam la rece si daca am calcula cat cheltuim pe mancarea obisnuita, o sa vedeti ca este poate mai costisitor decat daca am manca sanatos. Ganditi-va cat costa un kilogram de carne de pui sau de porc, mezelurile si semipreparatele, lactatele, ouale, mancarea ambalata etc. si cate se consuma in cursul unei luni la o familie care are doar un copil, de exemplu.

In general mancarea cruda este foarte satioasa si nu-ti permite sa consumi in exces, si asta din cauza folosirii unei cantitati mari de seminte incoltite, diverse feluri de nuci inmuiate care nu ingrasa si ajuta la sanatatea sistemului cardiac, dar sunt foarte hranitoare. Am sa va dau un exemplu de economie cand vine vorba de alimentatia raw vegana. Dimineata mancam lapte de migdale sau orez, cu cereale sub forma de fulgi sau incoltite. Laptele de migdale il facem din 250 g migdale crude (10 lei) plus doi litri de apa, strecurand pulpa. Acest lapte ne ajunge pentru 2 zile, daca il tinem la frigider intr-o sticla de sticla cu capac. Din pulpa ramasa, o putem amesteca cu ceva fructe uscate si facem ori un blat de tort, ori o paine sau niste fursecuri. Din lapte, daca rezervi o cana si o amesteci cu un fruct, faci si o inghetata delicioasa. Trebuie doar sa fii inventiv si economicos, in acelasi timp. Daca doriti sa incercati retete, va invit sa vizualizati Cartea mea de Bucate Online sau sa va procurati cartile mele tiparite.

Iata inca doua retete preparate demonstrativ:

Inghetata de menta

Laptele de migdale

Foto credit: http://ligiapop.com/; Foto vlastari: Elena Ceciu

Ai mancat vreodata deserturi raw vegane?