Am gasit o stire care m-a surprins, intr-un mod neplacut, si mi-a indus o oarecare panica. Cica agricultorii romani ar vrea sa poata cultiva organisme modificate genetic (OMG). Asta pentru ca oricum Romania importa astfel de plante din toata lumea (sursa www.evz.ro). Doar nu e suficient sa importam. Mai trebuie sa le si producem, ca sa ne asiguram ca mancam doar OMG, nu?

organisme modificate genetic

Foto: © Stangot | Dreamstime.com

Apoi aceiasi domni agricultori vad cultivarea de OMG ca solutie de iesire din criza (pentru ca preturile unor astfel de culturi ar fi mai mici) si de reducere a poluarii (pentru ca s-ar scadea cantitatea de pesticide si ierbicide folosita).

Pe scurt, OMG-urile astea ne-ar scapa de o multime de probleme – economico-finanicare si de mediu!??

Cum nu ma pricep la plante decat sa le gatesc din cand in cand si sa le mananc mai tot timpul, m-am afundat si mai mult in nestiinta mea citind comentariile de la articolul cu pricina.

Unii spun ca avem nevoie de OMG ca sa faca fata la noile conditii de clima; altii, ca avem nevoie de productii eco; si, bineinteles, apar critici si pentru acestia din urma: alti nemultumiti spun ca vom muri de foame cu productia eco pentru ca se poate face doar la scara mica.

Daca e totusi sa-mi spun parerea, asa neavizata cum e, ma gandesc ca tot ce nu e natural nu are cum sa fie bun pentru sanatate; Natura asta e perfecta si nu avem cum sa intervenim pentru a o imbunatati; daca nu o lasam sa-si urmeze cursul, putem face mai mult rau decat bine; si orice interventie aduce beneficii doar unui grup restrans de oameni si pierde din vedere interesele majoritatii, inclusiv pe cele ale Naturii care ne hraneste si ne da viata.

Si ca sa nu raman totusi in intunericul nestiintei, am luat legatura de urgenta cu un specialist in plante, cu un peisagist, si l-am intrebat cum sta treaba cu OMG-urile astea.

Asa am aflat de la Mirela Carstea ca romanii mananca de mult timp OMG si ca “tara noastra a avut cele mai bune soiuri de plante de cultura. Europa le cauta la noi si acum. Le mai gasesc in niste institute de cercetare partial inchise de stat (in stare de subzistenta), in banci de seminte.

Numai ca aceste seminte nu rezista si trebuie inlocuite cu altele mai proaspete. Si inlocuite cu ce? cu OMG? Pentru tara noastra exista insa resurse (seminte) de soiuri foarte bune, atat de legume, fructe, cat si de cereale, soiuri valoroase, rezistente la boli si daunatori, dar sunt multe interese la mijloc care impiedica cultivarea lor.”

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihonutritie.

Vreau sa iti ofer GRATUIT un indrumar pentru schimbare despre mancare si diete, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!