Sunt sigura ca pot intocmi o lista uriasa cu motive, daca ma apuc sa intreb prietenele si colegele (eu, de exemplu, am tinut cure de slabire prin facultate ca sa simt ca fac ceva pentru mine, ca imi acord atentie – probabil ma simteam singura departe de casa si imi doream atentie din partea altora).

motive pentru slabit

Dar, indiferent de ce raspuns as primi, putem imparti motivele in doua mari categorii: din frica si din dragoste pentru viata.

Ti s-a intamplat vreodata sa tii cura de slabire pentru ca te temi de ceva? De boala, de dezaprobarea celorlalti, de propria imagine din oglinda, de pierderea iubirii celui drag; sau poate pentru ca te-ai temut sa nu pierzi controlul (asupra ta, asupra propriei vieti).

Daca iti este familiar unul dintre aceste motive, ma intreb cum a fost sa tii aceasta cura de slabire, cum te-ai simtit si daca a avut efectele dorite.

Daca insa ai fost motivata sa tii o cura de slabire pentru ca vrei sa fii sanatoasa, sa ai grija, chiar sa celebrezi propriul corp, pentru ca iti place sa traiesti si pentru ca iubesti viata, ma intreb, la fel, cum a fost sa tii aceasta cura de slabire, cum te-ai simtit si daca a avut efectele dorite.

Ce pot spune eu este ca orice facem motivati de frica nu poate aduce nimic bun. Asta nu spun doar asa, intuitiv. Frica este sora buna cu stresul, iar stresul presupune anumite modificari fiziologice, de care am mai vorbit si care ne vor impiedica in tot ceea ce facem.

Acest mecanism functioneaza nu doar atunci cand vrem sa slabim, ci in tot ceea ce intreprindem. Daca, de exemplu, vrem sa ne vindecam de o boala, nu trebuie sa luptam cu ea din frica, ci din dragoste pentru viata.

Daca adoptam cea de-a doua varianta, ne vom relaxa si vom crea in corp toate premisele fiziologice si psihologice pentru a primi efectele pozitive ale curei noastre si pentru a putea obtine ceea ce ne dorim.

Relaxarea presupune, bineinteles, gandire pozitiva si optimism, care, la randul lor, genereaza o anumita stare fiziologica a organismului. Toate astea pentru ca este imposibil sa gandim separat corpul de minte sau de spirit.

Am citit un exemplu in acest sens care m-a marcat oarecum. Tatal profesorului meu de Food Psychology, Marc David, a avut o tumora la cap. I s-a prescris un regim destul de dificil, pe care l-a tinut cu strictete… dintr-o puternica frica de moarte.

Desi i s-au dat trei luni de trait, dupa sase luni, tumora disparuse si toti medicii erau uimiti. Din nefericire insa, dupa alte cateva luni, a murit din cauza unui atac de cord.

Inima nu a putut suporta presiunea uriasa a ceea ce a insemnat frica de moarte si a actionat motivat de ea. Marc David s-a gandit ca daca tatal sau ar fi urmat cu strictete aceeasi dieta, dar din dragoste pentru viata si nu din frica de moarte, viata sa ar fi avut alt curs… Iar eu nu ma indoiesc de asta.

Foto: © Hartphotography | Dreamstime.com