Ti s-a intamplat vreodata sa mergi la cumparaturi, sa iei din raft o rochie, bluza sau ce-o fi fost si, proband-o, sa te miri de ce e prea mica sau prea mare?

imagine corporala

Mie mi s-a intamplat asta de nenumarate ori, mai ales cand am slabit sau m-am ingrasat (corpul a suferit modicari, mintea a mai zabovit asupra imaginii anterioare a corpului).

Cred ca foarte multi dintre noi avem o imagine corporala gresita. Mi-a placut mult definitia data de Marc David, food psychology coach: imaginea corporala inseamna cum ne imaginam corpul + emotiile care apar ca rezultat al acestei imaginari.

Asa ca, daca mi se pare ca m-am cam ingrasat, voi fi nemultumita si voi gandi, probabil, ca voi fi mai putin acceptata si mai putin iubita de catre cei din jur, ceea ce imi va aduce in continuare si mai multa nemultumire.

Am intalnit oameni, in special femei, care aratau foarte bine. Insa erau nemultumiti total de cum… isi imaginau ca arata.

Ca urmare, erau nefericiti, tineau cure de slabire, irosindu-si intreaga energie pentru rezolvarea unei probleme care, de fapt, nu exista.

Asta ca sa traiasca de fapt in viitor, ca sa proiecteze fericirea in alt timp decat cel prezent.

O imagine corporala sanatoasa presupune acceptarea: a ceea ce suntem, a propriilor limite si a faptului ca atingerea unei imagini corporale ideale nu ne garanteaza fericirea (Nourishing Wisdom, Marc David).

“Daca voi slabi X kg, voi fi fericit”, ne spunem deseori. Uneori este adevarat, dar traim intotdeauna aceasta fericire doar pe termen scurt.

Putem ajunge la greutatea dorita, dar viata noastra nu va suferi schimbari dramatice, asta pentru ca tot noi suntem, cu aceeasi gandire, sentimente, mod de a aborda viata. Sa nu ne mai pacalim, asadar, ca imaginea corporala ideala, la care visam, ne va aduce fericirea mult ravnita.

Fericirea trebuie cautata in alta parte.

Foto: © William Moss | Dreamstime.com; Pixabay.com