Ziceam zilele trecute ca voi continua articolul in care v-am vorbit despre efectele cafelei asupra mintii noastre.

cafea

6. Vrei sa te lasi de cafea, dar ti-e teama de efecte?
Pai, da, daca ti-e teama, dupa primele 12-24 de ore de la ultima cana de cafea, s-ar putea sa te doara capul, sa te simti iritat, obosit sau anxios.

Iar daca nu ti-e teama, e la fel de probabil sa nu patesti nimic. Iarasi asteptarile sunt cele care intra in scena. Asa ca renuntarea la cafea e posibil sa nu fie asa de dificila pe cat crezi.

7. Simte-te bine!
Fiecare cafegiu stie deja de ce doza de cofeina are nevoie ca sa se timta bine si cata cafea ii face rau. Depinde de obisnuinta, dar si de factorul ereditar. Parintii tai cate cafele obisnuiesc sa bea?

8. Cafeaua calmeaza durerea
Daca te-a apucat durerea aia de cap nesuferita de-ti simti capul prins ca intr-o menghina, incearca varianta: paracetamol + cofeina.

Cica aceasta combinatie ne-ar elibera de durere mai bine decat paracetamolul singur (n-am incercat, nu-mi asum responsabilitatea pentru efecte. Asa ca experimentele le faceti pe cont propriu si, deci, sa nu veniti la mine sa-mi spuneti ca va doare capul si mari tare ori ca v-a apucat si ameteala :)).

9. Cafeaua ne ascuteste simturile
Studiile zic asa:
– Dupa o ceasca de cafea, hai, doua, oamenii vad mai bine in intuneric (crestere intre 20-38%). Bun, deci cand am de plecat seara de acasa (mai ales iarna, cand se face intuneric atat de devreme), o sa beau niste cafea, sa nu dau in gropi sau sa ma impiedic de ceva.

– Oamenii recunosc mai bine culorile, cand beau putina cafea. O sa tin minte asta si, cand o sa ma reapuc de pictat, o sa beau o ceasca de cafea de fiecare data inainte de a ma aseza la sevalet – sa vezi atunci opere de arta!

– Cafeaua ii ajuta pe oameni sa ignore stimulii din mediu care le-ar distrage atentia. Asa ca, daca ai treaba la gherghef si e zgomot in casa, bea o cafea inainte!

10. Asta chiar o sa va placa: cafeaua, probabil, nu da dependenta!
Dovezile sunt date de modul cum lucreaza cafeaua asupra creierului si de faptul ca multi oameni nu prezinta vreun simptom, dupa ce renunta la ea.

Daca e sa ma gandesc la oamenii pe care ii cunosc, nedespartiti de cana lor cu cafea zilnica, as zice ca dependenta de cafea e reala. Trebuie insa sa o comparam cu dependenta de alte substante (cocaina, heroina) ca sa intelegem ce inseamna, cu adevarat dependenta, asa cum bine spune Jeremy Dean, psiholog si autorul PsyBlog (http://www.spring.org.uk/), sursa acestui articol.

Multumesc, Psihologie.ro!

Tweet 16
fb-share-icon20