Tocmai am citit o poveste foarte trista despre o tanara desteapta, frumoasa, dar care se vedea grasa, desi ajunsese numai piele si os.

Profesorul meu de food psychology a intalnit-o intr-o clinica de recuperare; a vazut-o ca se privea in oglinda si a intrebat-o: „Ce vezi?”, iar ea a raspuns: „O persoana foarte grasa”; la doua saptamani dupa aceasta intalnire, tanara a murit.

imagine in oglinda

Acesta este un caz extrem, insa cati dintre noi ne vedem exact asa cum suntem? Cati ne uitam in oglinda si vedem cat de frumosi suntem?

Cati ne dam seama ca suntem perfecti si ca, daca vrem schimbare, aceasta trebuie facuta in interiorul nostru si nu doar la nivel superficial, la nivelul infatisarii?

Cand ne privim in oglinda, de cele mai multe ori nu vedem ceea ce este acolo, ci ceea ce credem ca este. Traim intr-o lume subiectiva, cu niste ochelari uriasi pusi pe ochi care deformeaza realitatea.

Modul cum percepem realitatea depinde de experientele noastre anterioare, de ceea ce am invatat de mici de la parinti sau de la alte modele din familie, de ceea ce ne spun ceilalti, de ceea ce credem ca gandesc ei; sunt atat de multe variabile in functie de care ni se formeaza perceptiile!

Asa ca, data viitoare, cand te uiti in oglida si spui pur si simplu „Sunt grasa! Trebuie sa slabesc!”, mai gandeste-te o data.

S-ar putea sa nu fie suficient doar sa slabesti, ci sa ai nevoie de o schimbare la un nivel mai profund, intr-un colt mai indepartat al sufletului, acolo unde ai ingropat poate experientele neplacute, frustrarile, remuscarile. Sau, poate, pur si simplu doar te vezi grasa, caz in care ai nevoie doar de schimbare la nivel interior.

Foto: © Elisanth | Dreamstime.com; Pixabay.com