Raspunsul trebuie cautat in filozofia perena – prin care se transmite intelepciunea marilor traditii spirituale si religioase.
Sa ne gandim la povestea noastra cu Adam si Eva (stiu, m-am dus cam departe ca sa explic cum e cu dieta asta perfecta).

Cum am ajuns sa cautam “dieta perfecta”, “relatia perfecta”, puterea, banii sau faima

La inceput Adam si Eva traiau in gradina Edenului, erau conectati la Divinitate, erau perfecti si nu aveau nevoie de nimic. Urmeaza insa o separare – iesire din Eden (stiti voi ca au mancat din pomul cunoasterii, indemnati fiind de sarpe si neluand in seama interdictia lui Dumnezeu).

Aceasta separare de Divinitate, deconectare de la sursa, ne-a facut sa avem false credinte:
– Sunt singur
– Nu sunt suficient de bun
– Nu merit sa fiu iubit
– Sunt pe cont propriu

Aceste credinte false ne-au determinat sa avem comportamente care sa le intareasca (sa ne aduca o dovada in plus ca modul cum vedem lumea este corect); aceste comportamente sunt:

– Abuz de sine (de exemplu, exercitii epuizante, diete chinuitoare)
– Deprinderi gresite legate de sanatate (mancam exact ce ne face rau si cand nu trebuie)
Neacceptarea corpului (nu arat niciodata asa cum imi doresc; vreau mereu sa arat altfel si imi promit ca daca voi arata asa cum visez o sa fiu fericit)
– Alegeri gresite in munca si relatii (aleg un job dificil, care ma va epuiza de energie si imi va dovedi ca nu sunt destul de bun) etc.

Sa recapitulam: fara sacru in viata noastra, cu credinte false si cu comportamente care sustin aceste credinte nu ne putem simti deloc confortabil. Ba chiar ne simtim pierduti. Si cum suntem totusi fiinte ganditoare, care cauta “solutii”, ajungem sa inventam “zei falsi”, care nu sunt altceva decat substitute simbolice pentru ceea ce am avea nevoie cu adevarat.

Acesti “zei falsi” sunt:
– Dieta perfecta (in sfarsit, am ajuns cu rationamentul la ea!)
– Corpul perfect
– Banii
– Faima
– Drogurile
– Bautura
– Puterea
– Dependenta
– Relatia perfecta etc.

In loc sa cautam in noi insine pentru a vedea ceea ce suntem cu adevarat, in loc sa ne spunem ca suntem OK, ca putem fi iubiti asa cum suntem, in loc sa gasim conectarea la Divinitate, cautam aceste substitute simbolice.

Asa ca nu te mira daca ai nevoie de mancare pentru a te simti plin, complet, in mod simbolic; cauti mancarea pentru ca ai nevoie de mai multa iubire in viata ta; te privesti in oglinda si vezi kilogramele in plus care sunt o “dovada” ca nu esti suficient de bun ca sa fii iubit.

Hai sa vedem lucrurile altfel! Hai sa intelegem la un nivel mai profund orice provocare legata de mancare, fie ca e vorba de kilograme in plus, fie ca nu iti accepti corpul asa cum e, fie ca e vorba de neplaceri digestive. Altfel, vom ramane blocati la un nivel superficial de intelegere – a lumii si a noastra.

Foto: © Reinhold68 | Dreamstime.com; Pixabay.com