Cand eram in facultate, obisnuiam sa mananc prajituri in fiecare zi de sesiune si, culmea!, sa observ cum… slabesc. Azi am gasit un studiu despre o problema care inca ma macina: ganditul poate sa arda calorii?Din experienta mea, as raspunde DA clar. Studiile insa, desi nu neaga acest lucru, complica suficient de mult lucrurile ca sa ma puna si mai tare pe ganduri.

daca gandesti arzi calorii

Lecturand articolul de care spuneam, din Scientific American, am inteles asa:
– creierul cheltuie aproximativ 20% din energia totala folosita de corp intr-o zi obisnuita; insa valoarea aceasta depinde de varsta, sex, greutate, stare de sanatate
– energia se duce la creier prin vase de sange, sub forma de glucoza; daca o sarcina dificila necesita o cantitate mai mare de energie, asta inseamna ca va scadea nivelul de glucoza din sange; mancand mai multe alimente sau bauturi bogate in zahar, va creste performanta la aceste sarcini

Lucrurile par simple pana aici. Vreau sa reduc cantitatea de glucoza din sange, atunci ma pun pe rezolvat probleme la matematica. Sunt in examen si vreau sa-mi mearga mintea brici, atunci imi fac “abonament” la cofetarie.

Dar deocamdata gandim prea simplist. S-a descoperit ca oamenii care au dificultati in rezolvarea anumitor sarcini mentale consuma mai multa glucoza. Iar in cazul acelora care se descurca foarte bine cu anumite sarcini mentale, creierul functioneaza eficient si consuma mai putin decat ar fi nevoie. Influenta dificultatii sarcinii mentale asupra consumului de energie “este subtila si probabil depinde de diferentele individuale legate de efortul solicitat, angajare si resurse disponibile, care ar putea fi legate de varsta, personalitate si ritmul de reglare a glucozei”, sustine Leigh Gibson de la Universitatea Roehampton (www.scientificamerican.com).

Asa ca, daca sunt expert in integrale, nu voi avea nicio sansa sa slabesc daca rezolv acest tip de probleme.

Gibson, precum si un alt profesor, de la Universitatea din Ottawa, Calude Messier, sustine ca, pentru majoritatea oamenilor, corpul poate furniza usor creierului un surplus de glucoza, necesar unui efort mental suplimentar. Totusi, de ce ne simtim epuizati cand avem de dat un examen?

Trebuie sa tinem cont si de alte variabile, in situatia de examen:
– ne confruntam cu stresul; asa ca e posibil sa mancam mai mult, mai dulce, nu pentru ca am avea nevoie de mai multa glucoza pentru creier, ci facem acest exces de dulce din cauza stresului
– oboseala mentala poate sa apara cand realizam activitati care nu ne plac
– oboseala mentala e posibil sa apara si cand ne asteptam sa fim epuizati

Asadar, trebuie sa tinem cont si de o componenta psihologica, atunci cand vorbim despre oboseala mentala, nu doar de cantitatea de energie de care avem nevoie pentru indeplinirea sarcinilor mentale.

Foto: © Dmitriy Melnikov | Dreamstime.com

Daca vrei sa intelegi mai bine legatura dintre minte si corp si sa-ti imbunatatesti relatia cu mancarea, poti participa la sedinte de psihonutritie (Food Psychology Coaching). Vei invata tehnici pentru a avea un metabolism mai bun. Vei intelege de ce te confrunti cu probleme nutritionale si care ar fi solutiile (legate nu doar de corp, ci si de psihic sau de suflet).

Nu tine cont

Tweet 16
fb-share-icon20