Ma consider o persoana normala. Chiar daca uneori imi scade stima de sine si incep sa ma vad nu suficient de frumoasa si nici suficient de slaba. Probabil, fac parte dintr-o categorie de oameni (cam 99%) carora le place mancarea, care s-ar putea sa aiba kilograme in plus sau probleme cu imaginea corporala, pe care o percep distorsionata.

Din nefericire, nu exista studii pentru noi. Sunt studii despre anorexici si bulimici, care sunt cazuri clinice. Si asta nu ne prea ajuta pe noi… normalii.

de ce cred ca sunt la fel ca voi

Daca ma duc la nutritionist, mi se spune ce sa mananc si ce nu. Asta e buna, ailalta, nu.

Asta vor sa auda chiar oamenii care se duc la nutritionist. E ca o ecuatie matematica; din nefericire insa, lipsesc cateva necunoscute.

Sa ma gandesc, de exemplu, la inghetata. Sigur o sa mi se spuna ca e plina de calorii si ca nu e deloc sanatoasa. Cu toate astea, s-ar putea sa existe momente cand chiar de inghetata am nevoie.

Sa o savurez, sa-i simt textura si aroma, sa ma imbat de mirosul ei. Dar sa fac asta perfect responsabil, bucurandu-ma de intreaga placere pe care mi-o ofera. Nu poate fi nimic rau in asta.

Ma va face sa ma simt bine, sa fiu relaxata. Iar cand esti relaxata, te bucuri de putere metabolica maxima. Deci voi tine kilogramele in plus la distanta. Asa ca eu, ca si ceilalti oameni, normalii, am obisnuinte, emotii si sensibilitate. Nu e suficient sa mi se spuna ce sa mananc si ce nu.

Necunoscutele despre care am spus ca lipsesc sunt, asadar: cine sunt ca om care mananca (poate sunt cercetatorul care stie exact ce proprietati are un aliment; poate sunt adolescentul rebel care mananca orice, oricand, oricum); ce simt, care e nivelul de stres cand sunt la masa, cata placere obtin la masa, ce se intampla in mintea mea cand mananc?

Poate am mustrari de constiinta, poate sunt fericita sau doar… neatenta la ce se intampla cu mine. Acesta este un univers nou, care dezvaluie atat de multe lucruri interesante despre sine si care ne ajuta sa ne descoperim si sa facem ceea ce trebuie pentru a ne simti bine cu noi insine.

In fond, nu asta dorim cu totii (indiferent daca urmarim sa slabim, sa ne ingrasam, ca sa aratam mai atragatori)?

Foto: Pixabay.com