Probabil multi dintre noi cauta dieta perfecta – usor de tinut, care sa ne slabeasca multumitor intr-un timp record. Exista pe piata o multime de diete, care mai de care mai interesante. Exista insa dieta perfecta?

Daca ar exista, inseamna ca am fi multi care aplica regulile ei si ca efectul ar fi acelasi pentru toti, nu? Doar am aprecia-o toti ca fiind perfecta. Lucrul acesta este insa imposibil.

 

In primul rand, suntem suficient de diferiti, avem nevoi diferite, astfel incat putin probabil sa aiba efect aceeasi dieta pentru toti.

In al doilea rand, suntem diferiti noi fata de noi insine in diferite momente ale vietii. Corpul este intr-o continua schimbare si are nevoi nutritionale diferite la fiecare etapa a dezvoltarii.

Daca, de exemplu, ficatul se regenereaza la fiecare sase luni, suprafata pielii la un an si stomacul la o saptamana, inseamna ca singura certitudine pe care o avem legat de corpul nostru este… schimbarea.

Oamenii de stiinta sustin ca 98% din toti atomii corpului sunt inlocuiti pe parcursul unui an, iar 100% sunt inlocuiti o data la sapte ani (potrivit “Nourishing wisdom”, de Marc David).

In concluzie, pot spune ca nu mai sunt eu cea care am fost cu sapte ani in urma si ca nevoile mele nutritionale sunt intr-o continua schimbare si ele, asa cum este corpul meu.

Ca Food Psychology Coach, nu pot fi de acord cu ideea existentei unei diete perfecte. Sustin insa ca fiecare dintre noi putem fi propriul dietetician. Trebuie doar sa ne dorim acest lucru.

Tweet 16
fb-share-icon20