suc de portocale
Vorbeam in postul anterior despre alegerile, mai putin sanatoase, pe care deseori le facem. Si cineva a spus ca vom alege ciocolata in locul unui fruct pentru ca are gust. Nu neg ca ciocolata are gust (o ador – pe cea de calitate), insa cred ca gustul are si o componenta subiectiva.

Daca gustul ar fi ceva obiectiv, atunci toti oamenii, absolut toti, ar fi identici, din acest punct de vedere. Si e suficient sa ma gandesc la sotul meu ca sa imi dau seama ca gustul ne diferentiaza. Ne plac mancaruri si arome diferite. Un exemplu banal ar fi mazarea.

El se uita la ea de parca nu ar fi comestibila, iar eu nu stiu in ce variante sa o mai incerc. Acum ma duc cu gandul la supa pe care am facut-o in iarna asta la serviciu – de mazare cu branza cu mucegai si cu smantana, savurata calda, cu crutoane, intr-o zi friguroasa de iarna. “Comfort food”, ce sa mai zic!

Dar cum ajungem sa avem gusturi atat de diferite? Eu zic ca gustul se cultiva, pana la urma. Conteaza ce suntem invatati de mici. Am o prietena care are un bebe de 9 luni. Si ii da deja o multime de mancaruri – cat o admir pe Cristina pentru asta! – ca sa il invete cu cat mai multe gusturi. Asa ca pranzul bebelusului este fie o jumatate de mango, fie o supa de legume, printre care se strecoara si broccoli, fie cartofi dulci sau piure de avocado (lista e mult mai lunga).

avocado

Ea, mamica, simte ca e de datoria ei sa ii ofere o plaja larga de gusturi din care copilul sa aleaga mai tarziu. Sunt sigura ca acest bebelus isi va crea astfel o relatie sanatoasa cu mancarea si ca va fi in stare sa faca cele mai bune alegeri pentru el, in ceea ce priveste hrana.

Altfel, daca obisnuim copilul cu dulciuri, normal ca fructele nu il vor mai atrage. In realitate, fructele chiar sunt dulci si aromate! Imagineaza-ti o felie suculenta de pepene rosu ori capsuni care inunda bucataria cu mirosul lor.

Sau portocalele, numai bune de stors, nu-ti lasa deja gura apa? Natura ne ofera atat de multe variante si atat de extraordinare, incat ar fi pacat sa nu ne bucuram de ele si sa nu le alegem pe ele. Si nu neaparat pentru ca stim ca sunt sanatoase, ci pentru ca ne pot incanta papilele gustative – le putem manca, asadar, din placere.