Sa zicem ca tocmai ai aflat o veste proasta: ti s-a furat masina, ai fost concediata sau pur si simplu ti-a murit pisica. Cum reactionezi? Obisnuiesti sa iti iesi din pepeni, sa te manifesti navalnic cand te simti rau? In plus, esti in situatia de a te lupta cu ceva kilograme in plus?

dependenta

Informatii neurobiologice leaga mancarea gustoasa de eliberarea de dopamina in mod similar cu situatia in care oamenii consuma alte substante care dau dependenta. Ramane o tema controversata, iar cercetatori de la Yale University au dezvoltat o metoda pentru a identifica posibila dependenta de mancare. Este vorba despre o scala de masurare, denumita Yale Food Addiction Scale, bazata pe comportamente si caracteristici folosite pentru a diagnostica alte tipuri de adictii.
Cercetatori de la Universitatea Georgia au aplicat scala pe 233 de subiecti pentru a identifica dependenta de mancare. Au masurat si indicele de masa corporala si au folosit inclusiv o scala pentru a identifica gradul de impulsivitate a subiectilor.

De exemplu, o trasatura a impulsivitatii este lipsa de perseverenta. Aceasta reprezinta dificultatea de a realiza activitati grele sau plictisitoare. Oamenii aflati in aceasta situatie au dificultati in a schimba comportamentele adictive legate de mancare, ceea ce poate duce la cresterea in greutate.

Copiii supraponderali au fost gasiti mai impulsivi decat cei sanatosi. Iar femeile supraponderale si obeze au niveluri mai ridicate la lipsa de perseverenta.
Impulsivitatea ar fi o cauza a dependentei de mancare, in ciuda motivatiei impuse de societate impotriva cresterii in greutate.

Avand in vedere aceasta paralela intre dependenta de mancare si alte tipuri de dependenta, este posibil ca terapiile folosite la alte tipuri de dependenta sa ajute oamenii sa manance in mod sanatos.

Sursa: http://blogs.scientificamerican.com/