Mi-a fost suficient sa citesc o pagina ca sa fiu mirata, distrata, placut impresionata si, cel mai important, ca sa raman cu o lectie invatata despre transformarea mancatului intr-o experienta constienta. Sper totusi sa bag la cap, chiar daca e vorba despre experienta altuia.

Citesc in “Nourishing Wisdom” ca autorul s-a hotarat la un moment dat sa petreaca o mica vacanta intr-un loc de meditatie. Asta inseamna, pe scurt, ca mai multi oameni stateau in acelasi loc, dar fara sa vorbeasca. Doar sa mediteze. Cam 16 ore pe zi.

Marc David, protagonistul povestii, un fin observator, a urmarit ce se intampla in jurul lui – nu s-a multumit sa mediteze. Observase ca, in pauzele de masa, oamenii erau complet schimbati.

Acelea erau momente in care lasau controlul si atentia in sala de meditatie si mancau compulsiv, mult, repede, cu mintea in alta parte. Pauzele de masa erau singurele clipe din zi cand puteau “sa-si faca de cap”.

Dar asta nu era tot: Marc si-a dat seama ca si el face acelasi lucru si ca, de fapt, a facut asta toata viata. Ca nu si-a acordat, niciodata, ocazia de a trai cu adevarat experienta mancatului – sa gusti, sa mirosi, sa fii prezent, sa nu te gandesti la nimic altceva, sa te simti bine cu ceilalti la masa, sa observi toate detaliile legate de mancare. La ce ar folosi? – poate te intrebi.

Pai, e simplu: ai putea sa vorbesti cu cineva fara sa fii atent la el? Ai putea sa citesti o carte fara sa fii atent la ea? (stiu ca poti, intrebarea e daca poti ramane cu ceva din carte fara sa fii atent la ce-ai citit). Ai putea sa te bucuri, sa te relaxezi la un film, daca nu esti deloc atent la ce se desfasoara pe ecran? Dar sa mergi intr-o excursie sau chiar sa faci dragoste?

In mare parte, asa e si cu mancarea. Te poti bucura de aceasta experienta doar daca o traiesti cu adevarat. Si asta nu e tot: daca nu esti atent, apar efecte nedorite. Chiar si metabolismul este afectat. Mananca repede, pe fuga, si nu te mira daca te doare stomacul sau daca te ingrasi.

Asa cum iti doresti sa ai o cariera frumoasa, sa faci lucrurile bine, sa te intelegi perfect cu prietenii, la fel ar fi ideal sa-ti doresti o relatie armonioasa cu mancarea.

Legatura intre meditatie, sex si mancare este ca fiecareia trebuie sa-i acorzi intreaga atentie, la momentul potrivit.

Tweet 16
fb-share-icon20