Ti s-a intamplat vreodata – dupa o zi nesuferita si obositoare, petrecuta la serviciu – sa ajungi acasa si sa ai chef, fara sa-ti fie neaparat foame, sa ciugulesti din diverse mancaruri cu gusturi cat mai diferite?

Cand zic gusturi diferite ma gandesc la ceva dulce, acru, sarat, chiar iute in acelasi timp (personal, amarul nu imi place deloc si pastrez intotdeauna distanta; cat despre umami, nu pot spune mare lucru din experienta papilelor mele gustative; stiu de el doar la nivel teoretic).

mancarea - o usa catre lumea interioara

Mie asa mi s-a intamplat azi: am intrat in bucatarie cu gandul sa fac ceva bun (asta e unul dintre momentele de relaxare ale zilei) si mi s-a facut pofta mai intai de maslinele verzi din frigider – care sunt foarte sarate, ca de obicei, pentru ca sunt mai sensibile decat cele negre si altfel nu ar rezista.

Dupa ce am mancat cateva masline ca pe seminte, am gasit prin frigider doi carnaciori care nu erau cine stie ce atragatori, dar mi i-am imaginat intr-o clipita unsi cu putin chutney de mango.

A durat cateva secunde sa imi pun fantezia in practica – cat i-am incalzit la cuptorul cu microunde. Pot spune ca ador chutney-ul de mango, ca sunt deja “dependenta”de el, desi, pana sa-l intalnesc, nu mancam mai nimic iute. Mi se pare perfect: o combinatie de dulce cu iute in acelasi timp, ceva fantastic!

Si ca sa se termine totul apoteotic, mi-am amintit ca am in dulap cateva bomboane de ciocolata (Uf!, memoria asta imi joaca feste uneori si ma ajuta sa-mi amintesc lucruri de care, de fapt, e mai bine sa nu am nevoie).

Meniul meu a fost jalnic, daca stau sa ma gandesc; insa mi-a atras atentia si m-a facut sa ma analizez. Asa mi-am dat seama ca nu de mancare aveam nevoie, ci de ceva stimulari senzoriale care sa ma duca cu gandul cu totul in alta parte decat la problemele cotidiene, stres si obligatii, sa ma duca cu gandul mai mult la mine, la propriul corp. Mancarea poate spune, asadar, multe despre noi, despre preocuparile noastre, despre cum ne simtim; este o usa catre lumea noastra interioara; trebuie doar sa vrem sa o deschidem.

Foto: © Georgii Dolgykh | Dreamstime.com; Pixabay.com