Ai observat ce simti atunci cand mananci ceva ”interzis”, dar care iti place? Adica, o cutie cu bomboane, cand una singura ar fi suficienta, trei cupe cremoase de inghetata, cand tocmai te-ai apucat de cura de slabire sau o cana mare cu cafea, tocmai azi, cand ai zis ca renunti…

Ai facut ceva rau. Prin urmare, te simti vinovat, nu? Dar nu e doar un sentiment de vinovatie, ci e acel sentiment de… ”plăcere vinovata”, adica un fel de bucurie de neinteles care izvoraste cand facem ceva ce nu ar trebui.

Ravi Dhar, profesor la Yale School Management, in colaborare cu profesori de la Northwestern University și Penn State, a demarat mai multe experimente pentru a demonstra ca sentimentele de vinovatie pot mari placerea. Vina si placerea sunt adesea legate puternic in mintea noastra, asa ca daca este activata una, se activeaza si cealalta.

Cercetatorii spun ca mai multa vina inseamna si mai multa placere. Dar pot sa imi dau seama si singura, fara sa fac vreun experiment :).

Daca mananc o bomboana, simt un pic de placere si putina vina. Iar daca mananc o cutie-ntreaga, o sa simt mult mai multa placere si o groaza de vina.

Nici eu nu fac exceptie, bineinteles, la capitolul placeri vinovate. Zefirul din imagine, adus tocmai de la Chisinau, e perfect cand vine vorba de mancat ceva bun, dar total nesanatos. Deci, daca vrei sa te ingrasi sau sa te pedepsesti cu oarece calorii goale, prajiturica aceasta e de nota 10.

Ce am eu acum e un fel de bezea umpluta cu crema de lamaie si e dulce-acrisoara. Dar cred ca exista si varianta ”hard”, cu bezea trasa in ciocolata. Cand am pofta de ceva dulce, e suficient sa dau o raita prin camara si sa manac jumatate de Zefir! Si, gata, s-a rezolvat cu pofta de dulce, dupa 5 secunde de placerea gustului. Imi ramane doar sa gestionez sentimentul de vinovatie :).

Tu ce placeri culinare vinovate ai? Carte si audiobook gratuit


Sursa de inspiratie: http://www.futurity.org/

Daca vrei sa afli mai multe informatii de Food Psychology, utile in relatia cu mancarea, dar si pentru o imagine de sine mai buna si pentru succes in alte arii ale vietii, poti parcurge acum programul de dezvoltare personala ”(Re)Imprieteneste-te cu mancarea! Si cu tine insati” (carte si audiobook gratuit), pe care il poti gasi exclusiv aici.