Tocmai am citit un capitol dintr-o carte nu doar fascinanta, ci si utila tuturor celor care vor sa inteleaga mai multe despre propria persoana, dar si psihanalistilor, si am vazut inca o data cat de important este sa traiesti cu adevarat in corpul tau, sa fii constient de ceea ce simti, sa acorzi atentia cuvenita tuturor semnalelor venite de la propriul trup.

andive

Cartea se numeste „Psihanaliza simturilor” si este scrisa de Gisele Harrus-Revedi, psihanalista si profesoara la Universitatea Paris-VII-Denis-Diderot.

Tobit era o fata crescuta intr-o familie religioasa, pentru care corpul era doar purtatorul, medierea fundamentala a creierului; era ingrijit fiind singurul sistem cunoscut pentru a-i permite spiritului sa se desfasoare; o urmare a acestei atitudini fata de propriul corp era ca Tobi nu simtea daca ii este cald sau frig; nu vedea diferenta dintre o haina frumoasa si una obisnuita si nu recunostea suficient gustul alimentelor.

Dupa opt ani de psihanaliza, Tobit a rugat-o pe psihanalista sa faca o reteta de andive. Si a intrebat-o in urmatoarele trei sedinte daca a facut-o, repetand de fiecare data reteta si cerandu-i imperativ psihanalistei sa o prepare, „ca sa simta cu adevarat gustul andivei”.

Pana la urma, psihanalista a facut reteta de andive, dar erau atat de amare, incat era imposibil sa fie mancate. A repetat reteta cu gandul ca, poate-poate, gresise ceva. Nu, andivele continuau sa fie foarte amare.

La urmatoarea sedinta, a fost intrebata inca de la inceput de Tobit daca a facut reteta si cum i s-a parut: „S-a intins si m-a intrebat cum mi se parusera. Am raspuns doar „Foarte amare”, la care ea a repetat dupa mine: „Nu-i asa ca vi s-au parut foarte amare?”.

Am confirmat si atunci s-a lasat o tacere lunga, dupa care a plans pentru prima oara, toata sedinta. Intre suspine nu putea sa baiguie, sfasiata, ca fusese crescuta in aceasta amaraciune, ca aceasta amaraciune fusese viata si copilaria ei […].

Abia dupa acest episod, Tobit a putut sa fie mai libera in decodificarile ei senzoriale, sa posede autonomia simturilor intr-un corp in sfarsit recuperat si eliberat de sclavia interpretativa codificata materna”.

Cartea o gasesti pe psihoshop.ro, magazinul on-line de psihologie atat pentru cei pasionati de domeniu si interesati de dezvoltare personala, cat si pentru specialistii din toate ariile de activitate.

Foto: © Ingriddeelen | Dreamstime.com