rodie

E tarziu, mult prea tarziu ca sa deschid frigiderul sau sa aduc vorba despre mancare, darmite sa ma mai asez la masa. Totusi, foamea imi da tarcoale, pentru ca am fost cam ocupata si am sarit cina.

Ma las dusa de val, inchid ochii si primul gand care imi vine in minte este legat de prajiturile din frigider facute de mama. Contrariata, ma concentrez inca o data, ca poate-poate naluca prajiturilor va disparea. Da’ de unde! Vine din ce in ce mai puternica – si e normal, doar e 12 noaptea, o ora propice sa fii bantuit de fantome, fie ele si culinare.

Si atunci psihologul din mine incepe sa-si faca numarul, sa problematizeze: pai nu era vorba ca, daca esti atent la propriile nevoi, la propriul corp, el stie exact de ce ai nevoie si-ti spune? Raman putin pe ganduri. Ceva imi scapa pentru cateva secunde. Ei bine, ma luminez dintr-odata, ca atunci cand un fulger cresteaza in noapte de zici ca e ziua. Ei bine, da, trebuie sa fii cu adevarat atent la propriile tale nevoi, la sinele tau adevarat. Asta daca poti; caci ego-ul… nu doarme nici el!

Ego-ul, de fapt, te impiedica sa fii tu. Ego-ul se construieste de-a lungul vietii in functie de evenimentele traite, de situatiile pe care le avem de infruntat si ne ajuta, de fapt, sa cautam placerea si sa evitam durerea (pai normal, daca mananc prajituri, ma voi simti foarte bine pe moment; insa corpul meu sigur nu are nevoie de asta).

OK, inteleg cum sta treaba, dar egoul meu e destul de puternic (vrea placerea acum, aici). Ce sa fac? As vrea sa aleg rodia de pe fructiera, dar prajiturile nu-mi dau pace.

rodii

Atunci imi vine o idee: ce-ar fi daca as face un compromis? Mananc si rodie, si prajituri, dar incep cu rodia! Zis si facut. Incep, cate-un bob, cate-un bob, gustul ma vrajeste (parca as fi magarul pe care il tragi de urechi ca sa se puna in miscare, apoi de coada, ca sa-l convingi sa se opreasca).

Imi dau seama dintr-odata ca sunt satula, ca ma simt excelent, iar prajiturile sunt undeva departe, abia daca imi mai aduc aminte de ele. Am reusit! (sper ca si ego-ul meu sa fi invatat ceva din toata treaba asta!).