Iata ca abia la mijlocul lunii reusesc sa scriu primul articol din acest an. Sunt deja obisnuita cu mine – iau startul destul de greu. Am zis sa nu va plictisesc cu ce voi face anul asta si nici cu ce am facut anul trecut. Dar m-am gandit sa trec in revista cele mai citite articole de pe blog, in ideea ca v-ar fi de ajutor. Daca oamenii au decis ca sunt interesante si le-au citit, atunci poate ca asa e! Chiar or fi interesante.

Top cele mai citite articole

1. Se pare ca in primul rand oamenii vor sa stie de ce mananca mult: „Ce ascunde nevoia de a manca mult”.

Desigur, pot fi si alte cauze decat cele cateva amintite de mine in articol. Dar cred ca este cel mai sigur sa va indreptati un pic atentia asupra propriului corp, asupra emotiilor si gandurilor voastre, si, neaparat, sa fiti sinceri cu voi. Veti primi raspunsul, veti afla de ce uneori mancati mult.

2. Pe locul al doilea se află o recenzie de carte draga mie: „Tehnologia visatorului”.

Este o carte care mi-a schimbat modul de a vedea lumea, iar cand ceva ma tulbura, revin la volumul pe care-l tin pe noptiera. Gasesc acolo raspunsurile de care am nevoie si modul cum sa ma pozitionez la micul univers care pare exterior, dar pe care, ei bine, tot eu il creez.

3. Pe locul al treilea, ajungem la o tema conexa cu aceea de pe primul loc: „Mananc si nu ma satur”. Vei gasi in articol un set de zece intrebari la care sa iti raspunzi daca obisnuiesti sa mananci fara sa te saturi. E posibil sa descoperi ca tanjesti de fapt dupa experiente si nu dupa mancare.

4. Pe locul al patrulea, avem tot o carte, de data aceasta scrisa de doamna dr. Mihaela Bilic: „Sanatatea are gust. Ghid pentru slabit”. Te las sa te gandesti la o intrebare-cheie gasita in carte: „De ce a ajuns existenta noastra sa fie dominata si conditionata de imaginea corporala?”. Si nu pot sa trec mai departe fara sa mentionez ca, intre timp, doamna Bilic a mai scris cateva carti care merita macar rasfoite, daca nu citite din scoarta in scoarta. Le gasesti la Curtea Veche Publishing.

5. Poti revedea articolul de pe locul al cincilea daca te intereseaza legatura dintre activitatile mentale si capacitatea de a arde calorii: daca gandesti mult, arzi calorii? Ei bine, raspunsul nu e foarte simplu, depinde si ce gandesti, si de cat de bine te pricepi la ce gandesti, dar si de alti factori, cum ar fi stresul. De studiat.

6. Parcurgand lista cu postarile cele mai citite, pe locul al saselea dau de inca o carte, ceea ce nu poate decat sa ma bucure. Oamenii citesc! Oamenii sunt interesati de carti. „Jamie gateste in Italia”.

Aici scriam cat de incantata sunt ca pot sa rasfoiesc o noua carte scrisa de Jamie Oliver si pe care am avut sansa sa o traduc, a doua dupa „Cinci ingrediente”. Cititi despre peripetiile culinare ale lui Jamie in Italia. Si visati la un pesto perfect de patrunjel si alune de padure. Ma rog, poate nu sunteti incantati doar de un sos. Ce ziceti atunci de un Semifreddo cu vanilie si Vin Santo, servit cu biscuiti cantucci, amaretti sau biscotti?

7. Ei bine, pe locul al saptelea ajungem la o tema draga mie, asa, doar pentru ca e atat de generoasa si de des intalnita: „Ce ascunde mancatul emotional” Sa fim sinceri acum, n-ai mancat niciodata, dar niciodata ceva, cat de mic (si dulce, poate) cand ai aflat o veste proasta? Cat de mult iti acorzi atentie? Cat de mult te valorizezi ca barbat sau ca femeie? Intrebari-cheie care ne aduc mai aproape de propria fiinta.

8. Pe locul al optulea ne indreptam atentia spre pofte: cum faci fata poftelor? Pai printre altele, trebuie sa ne reimprietenim cu foamea. Afla din articol ce inseamna asta.

9. Ma apropii cu emotie de finalul topului (pe care il citesc pe masura ce redactez acest articol, deci este o surpriza si pentru mine sa aflu care sunt articolele mele de interes). Pe locul al noualea, aflam ce face cafeaua cu mintile noastre. Si ce nu face. Un articol amplu, care cuprinde cateva mituri daramate despre cafea, dar si informatii interesante care ne ajuta sa intelegem mai bine aceasta puternica substanta.

10. Pe ultimul loc, gasesc o tema care sa ne ajute sa intelegem cine suntem pornind de la relatia noastra cu mancarea: Spune-mi ce mananci, ca sa-ti spun cine esti! „Hrana trebuie sa fie nu numai buna de mancat, ci si sa dea de gandit” (Claude-Levi Strauss). Ma opresc, asadar, aici si va las sa va ganditi la minunata, controversata si complicata relatie pe care o avem cu mancarea, cea care ne da atat de multe batai de cap, dar, culmea!, care ne si tine in viata.

Va multumesc ca mi-ati fost alaturi in acesti ani, dragi cititori, si sper sa-mi gasesc puterea si timpul necesare pentru a scrie articole la nivelul asteptarilor voastre, care, in primul rand imi doresc, sa va fie de folos.