copil mancand covrig

 

Scriam zilele trecute despre Cristina care ii da fetitei ei, Rebecca, de 10 luni, o multime de fructe si legume, mancare cat mai variata, pentru a-i cultiva simturile si pentru a-i construi o relatie sanatoasa cu mancarea.

M-am convins inca o data cat de important este sa-i ajutam pe cei mici sa isi construiasca de la inceput o relatie buna cu mancarea. Altfel, vor avea mari probleme in viata de adult.

Cunosc pe cineva care este extrem de pretentios, care are o lista foarte scurta cu mancaruri preparate care ii plac. Si am descoperit si explicatia: in copilarie, mama lui l-a indopat pur si simplu cu lingura, pana la clasa a VII-a (l-a obligat asadar sa manance numai ce voia ea si numai cand voia ea). Acum afirma chiar el ca toata copilaria a avut o relatie foarte proasta cu mancarea, chiar a urat-o; cu consecinte grave in viata adulta.

Nu ai cum sa te hranesti in adevaratul sens al cuvantului daca nu ai o relatie buna cu mancarea. Aceasta nu este doar un combustibil pe care trebuie sa il ingeram din obligatie.

Mancarea ne da viata, ne hraneste, ne relaxeaza, ne aduce sanatate; nu avem de ce sa o uram; iar daca totusi vom face asta, ne va aduce suferinta (ingrasare, probleme de functionare ale sistemului digestiv).

Foto header: Pixabay.com