diversificarea
Orice parinte trebuie sa se inarmeze cu zambete si cu multa rabdare cand incepe diversificarea alimentatiei bebelusului. Insa la ce sa se astepte parintii din partea copilului cand incepe diversificarea si cum sa reactioneze ei astfel incat sa il ajute pe copil sa aiba un comportament alimentar sanatos si echilibrat?

Cristina Dragulin, psiholog clinician, ne spune care sunt primii pasi esentiali in relatia cu mancarea. Daca respecta cateva principii sanatoase de servire a mesei, parintii pot transforma acesti pasi intr-o experienta placuta atat pentru ei, cat si pentru bebelus.

Bebe refuza lingurita.
NU i-o bagati cu forta in gura si nici nu insistati.
DAti-i-o sa o molfaie, sa o studieze, sa o tina in gura cateva zile. Dupa doua-trei zile, incercati din nou sa ii dati sa manance cu ea.

Bebe vrea sa bage mainile in mancare.
NU il refuzati. NU tineti departe de el bolul de mancare.
DAti-i sa bage mana, lasati-l sa se linga pe degete, sa se murdareasca pe fata si pe haine. Experimentarea senzoriala (pipait, miros, gustat) completa il va linisti pe bebelus si il va face “curajos” in a experimenta tot felul de mancaruri. Este unul dintre primii pasi ai copilului catre independenta!

Bebe vrea sa tina castronul de mancare.
NU il refuzati.
DAti-i-l sa il tina si nu va manifestati agresiv cand il scapa pe el, varsand totul. Nu-l schimbati imediat, lasati-l sa-si dea seama ca s-a udat si sa se simta un pic inconfortabil. Intre timp, ajutati-l dandu-i castroane goale sa le tina in manute, ca sa experimenteze cum sa le apuce corect si sa le studieze.

Bebe nu are de la inceput rabdare sa manance tot.
NU il fortati. De la o lingurita la zece si apoi la douazeci sau la tot castronul, drumul e mai lung sau mai scurt in functie de copil.
DAti-i timp sa se obisnuiasca cu schimbarea. Unii fac trecerea mai repede, altii, mai incet. Tot ce puteti face este sa zambiti si sa aveti rabdare.

Bebe vrea mai putin lapte.
NU il obligati sa bea ca inainte de diversificare. Multi copii, dupa ce descopera celelalte feluri de mancare, refuza cu totul laptele. Este in regula. Nu va avea deloc de suferit daca va bea lapte mai putin. Cu cat insistati, cu atat se va incapatana mai tare si va bea mai putin. Fiti degajati si va fi si bebe la fel.
DAti-i cat lapte doreste si doar atat.

Diversificarea alimentatiei e o schimbare majora in viata bebelusului, iar parintii trebuie sa se adapteze impreuna cu el noilor modificari. Scopul este un bebe sanatos, echilibrat emotional si cu o atitudine corecta fata de alimentatie.

Pentru a face primii pasi mai usor in comunicarea cu bebelusul, atat in ceea ce priveste mancarea, cat si alte aspecte ale dezvoltarii sale, va recomand cartile “Limbajul secret al copiilor. Cum sa-ti intelegi mai bine copilul”, de Lawrence E. Shapiro si „Semnele trupului la copil”, de Joan Liebmann-Smith si Jacqueline Nardi Egan.

Veti citi joi, 6 octombrie, alte ponturi pe care sa le aplicati in situatii ca: bebe refuza sa manance legume sau fructe, bebe arunca cu mancare pe jos, tipa, plange, tranteste castronul, da cu manutele in masa.

Foto: © Pipa100 | Dreamstime.com; Pixabay.com

Tweet 16
fb-share-icon20