De ceva timp, tot am in minte o idee care nu-mi da pace, despre nutritie. De fapt, despre mai multe lucruri legate de anii de scoala.

Cum ar fi fost viata mea, daca lucrurile ar fi stat altfel in scoala. Daca nu ar fi trebuit sa memorez ca un papagal tomuri de informatie care s-a dovedit ca nu mi-a folosit in viata, daca mi-ar fi fost stimulata creativitatea mai mult, daca mi s-ar fi descoperit si pus in valoare calitatile si pasiunile…

Si daca tot suntem pe acest blog, ce as fi putut invata la scoala despre nutritie, care sa-mi fi schimbat viata de adult? Lista e lunga si imi da un sentiment de neliniste – sentimentul acela ca as fi putut face mult mai multe si ca le-am ratat.

In acest context, am intrebat cateva prietene:

”Ce ai fi vrut sa inveti la scoala despre mancare, nutritie, modul de a te hrani?”

Si raspunsurile…

Cred ca m-ar fi interesat mai mult detalii tehnice. De exemplu, modalitati de preparare sau indicii esentiale in gatit (de ce e bine sa fie uleiul bine incins, cum se curata corect legumele, cum sa recunosc alimentele alterate, cand trebuie sa respectam ad litteram retetele si cand e loc de creativitate etc.).
Despre modul de a ma hrani, tot partea „matematica/tehnica”: de cat calciu avem nevoie (si la ce foloseste), de ce e bine sa mancam carbohidrati (ce se intampla cand nu o facem), ce alimente fac pielea frumoasa si parul sanatos, ce alimente ajuta la tratarea acneei din perioada adolescentei, cum sa combini alimentele pentru absorbtia optima a nutrientilor (de exemplu, calciu care se ia cu vitamina D si magneziu cu vitamina K).
Si, neaparat, despre condimente: ce condimente se potrivesc cu X aliment? Mie mi se pare ca am descoperit destul de tarziu condimentele si simt asta cumva ca pe o pierdere. Si, mai pun degetul pe o buba, de ce nu e bine sa tii cure de slabire cand esti in perioada de crestere. Pentru ca eu eram „grasa” la 48-55 kg, cat aveam in liceu, si mi-am distrus metabolismul cu diete tinute aiurea.
Ioana

As fi vrut sa invat sa gatesc, sa aflu despre istoria din spatele unor ingrediente sau feluri de mâncare. Nu as vrea sa-mi fi spus cineva despre calorii, alimentatie sanatoasa, echilibrata etc.
Adina

In primul rand, traiesc un regret ca nu am avut prilejul sa invat cate ceva despre nutritie si alimentatie echilibrata in anii mei de scoala. Mi se pare unul dintre cele mai importante domenii ale vietii, terenul pe care trebuie sa fim educati, sa avem rabdare spre a intelege cerintele propriului organism si iscusinta de a face slalom inteligent printre multitudinea de oferte ale pietei actuale.
De aceea sper enorm ca elevii de azi, copilasii nostri, sa aiba sansa de a invata despre mancare si nutritie la scoala, inca de la primele clase. Si s-o recunoastem intr-un glas: este mult mai important sa invete despre hrana decat despre o sumedenie de alte lucruri optionale ori care le incarca inutil memoria!
Mi s-ar fi parut foarte util sa invat la scoala despre piramida alimentatiei echilibrate pentru ca organismul sa functioneze optim, despre balanta dintre carbohidrati, proteine si fibre, cu exemple concrete de meniuri echilibrate, adica ce ai putea manca intr-o zi ca sa capeti tot ce e necesar organismului. As fi vrut, de asemenea, sa invat cat de nociva este prelucrarea indelunga a alimentelor, ce rol negativ au conservantii din acestea, aromele artificiale si adaosul de „gust” in defavoarea „vietii” din alimente.
Copiii trebuie sa invete cat sunt de daunatoare sucurile acidulate cu diverse arome cu aport excesiv de zahar. Ar trebui sa ne responsabilizam cu totii si sa-i tinem cat mai departe pe micuti de aceste atractii periculoase. Apoi, ar fi util sa se invete despre cantitatea de sare necesara si cat de periculos este, in timp, a face exces cu folosirea acesteia, despre cat de nociv este zaharul alb rafinat fata de cel brun nerafinat si cat de bune sunt cerealele integrale fata de cele atat de prelucrate.
In alta ordine de idei, vedem pe cat mai multi semeni in jurul nostru ca sufera de tot felul de alergii alimentare. Ar fi bine sa se invete despre semnele de recunoastere ale unei alergii si despre gravitatea unei astfel de situatii care ar trebui sa te faca sa te prezinti urgent la medic.
Un alt plan important in nutritie sunt caloriile : de cate avem nevoie in functie de activitatea fizica zilnica, varsta, greutate? Ar trebui sa stim cu totii despre pastrarea unei greutati corporale adecvate, folosind alimente naturale. Bineinteles, sa te mentii zvelt in aceasta lume plina de atractii irezistibile este o adevarata virtute.
In fine, ar trebui sa invatam cu totii, inca de mici, ca suntem ceea ce mancam, dincolo de factorul ereditar si de robustetea fiecaruia.
Eu as semna oricand ca la scoala sa se invete despre nutritie si despre hrana sanatoasa.
Ruxi

Cred ca mi-ar fi fost de folos daca invatam cum sa combin alimentele corect din punct de vedere nutritional, daca primeam mai multe informatii despre proprietatile alimentelor pe care le consumam, despre hrana raw-vegana.
Magda

As fi vrut sa invat:

1. cum proceseaza organismul mancarea – de la partea anatomica la cea metabolica – sa inteleg procesul de digestie si deci cand/ce/cat/cum e mai bine sa mananc (de exemplu, e mai bine sa mananci mai mult dimineata cand te trezesti sau seara? E contraindicat sa mananci anumite lucruri dimineata sau seara? De ce? etc.);

2. despre legume, fructe, lactate si carne – pentru fiecare in parte ce vitamine/proteine/minerale contine, deci la ce servesc corpului meu (de exemplu, conopida contine calciu care intareste oasele, spanacul contine fier care sustine dezvoltarea creierului in copilarie printre altele si tot asa) pentru ce sunt bune, cum e mai bine sa le combin (de pilda, e bine sa combini carne cu legume sau trebuie mancate separat sau intr-o anumita ordine? etc.);

3. despre conservantii care se pun in mancare, despre pericolul consumului in exces al alimentelor procesate;

4. despre faptul ca organismul uman are nevoie zilnic de o anumita cantitate de sare, zahar si ce se intampla daca le consumi in exces;

5. cum sa citesc etichetele alimentelor din magazin si de ce substante sa ma feresc;

6. despre cum se gateste sanatos – principiile gatitului – de pilda, cat de mult sa fierb legumele (multi le fierb in exces), cat de multa sare sa pun, cum e mai sanatos sa gatesc carnea etc.;

7. as fi participat si la cursuri de gatit, daca se organizau, nu din pasiune pentru gatit, ci pentru ca a sti sa gatesti iti ofera autonomie si siguranta ca controlezi un proces important pentru corpul tau, deci esential pentru sanatate.
Cristina

La scoala?!? Orice despre mancare, numa’ sa fi invatat ceva. Mi se pare esentiala pentru evolutia rasei umane educatia culinara in scoli!
Vai, nu ma face sa intru in subiectul asta! Maine, daca ma pui, as face un proiect, m-as apuca de treaba, de promovat proiecte de lege… orice!
Cum se poate sa iasa copilul din liceu si sa nu stie el pentru corpul lui ce e mai bine sa manance?
Sa stie sa-si faca un ou, mai, da’ nu ochi prajit! Sa stie de ce e bine sa aleaga oua cu numarul 0 si ce inseamna codul de pe ele, sa stie de ce nu e bine sa-l prajeasca in ulei rafinat si de ce e mai bine sa-l fiarba! Si sa stie cum sa-l faca naibii sa fie mai gustos, daca tot l-a fiert asa simplu… sa-i puna o frunza alaturi, o leguma, o aroma, ceva care sa-i stimuleze papila, dar si inteligenta creativa in sens pozitiv.
Foarte mult m-a inspirat in demersul asta Anthony Bourdain, care explica foaaarte misto in Medium Raw de ce este importanta educatia culinara. He perfectly nailed it!
Mihaela

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihonutritie.

Vreau sa iti ofer GRATUIT un indrumar pentru schimbare despre mancare si diete, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!