De fapt, n-ar fi important ca e Lollo Rossa. Important e ca a mancat salata. Desi nu voia.

Povestea a inceput intr-o zi luminoasa de duminica, la pranz. La masa, copilul arunca o privire in farfurie si spune ferm: „Mami, vreau doar carnita cu paine, nu si salata!”.salata lollo rossa

Ce puteam sa fac eu?
Sa spun ca e bine, ca trebuie sa manance salata, ca e sanatoasa samd. Sau, mai rau, ca asa vreau eu?!

Salata, cu un pic de magie

Am tras aer in piept, un pic tematoare de perspectiva unei mese fara nimic verde, si inspiratia mi-a venit instantaneu:

„Daca mananci salata, mananci raze de soare”, pe un aer care se dorea a inspira un pic de magie.
Copilul a facut ochii mari, mai curios, mai neincrezator.

„Pai da, daca mananci frunze poti sa mananci raze de soare, pentru ca planta are capacitatea de a absorbi energie de la soare cu ajutorul clorofilei.”

Copilul a zambit si a inceput sa manance. Ba chiar a spus: „Vreau sa mananc toooate razele de soare!”

Si, atunci, joaca a continuat. Am spus: „Imagineaza-ti: cum ar fi ca, dupa ce termini toata salata din farfurie, sa se faca intuneric afara!”. Si copilul radea cu gura pana la urechi. Si manca, si manca…

Va spun, probabil, lucruri pe care le stiti deja. Nimanui nu-i place sa fie obligat, sa i se spuna ce sa faca sau sa fie pus sa respecte reguli. Sa i se spuna ca asa e bine… Nici macar unui copil. Sau mai ales unui copil. Daca vrei sa verifici efectul advers, spune-i ca trebuie sa manance tot din farfurie. EXACT asta nu o sa faca!

Dar daca ii spui o poveste, daca invalui totul in mister si te joci, e posibil sa ai succes. Eu am avut. Si, in plus, m-am distrat.

Apropo de salata Lollo Rossa sau Lollo Bionda. Sau hai sa-i zicem, pe romaneste, salata creata. Ei bine, din primavara asta o iubesc mai mult ca oricand. Cred ca, de o saptamana, se strecoara in toate salatele mele de la pranz. Chiar daca a fost insotita uneori de valeriana, alteori, de spanac, infrumusetata cu muguri de mustar sau colorata cu bucatele de ardei rosu, a ramas regina salatelor. Imi place ca e proaspata, dulce si crocanta. Si, iata, sper ca si copilul va ajunge sa o manance de drag acum, ca s-a obisnuit cu gustul. Nu numai pentru razele de soare :).

Iar daca v-am facut pofta, va las aici si o reteta de dressing pentru salata.

Voi cum va jucati cu copiii, cand vine vorba de ingrediente noi sau de unele, asa, deosebite? Ce strategii aveti?

Tweet 16
fb-share-icon20