Aflam de la Cristina Dragulin, psiholog clinician.

„Daca parintii cunosc cateva principii sanatoase legate de alimentatie, vor trece mai usor peste anxietatea normala legata de hranirea prichindeilor lor.

Cum iti ajuti copilul „sa se imprieteneasca” cu mancarea

Mancatul este ceva strict personal. Fiecare organism e unic si necesarul de hrana e individual. Copilul are deja preferinte si placeri care sunt doar ale lui, unice, intime, personale. A-l obliga, de exemplu, sa manance spanac cand lui nu-i place si il refuza nu e deloc indicat. Se acumuleaza frustrari inutile, se nasc conflicte afective intre parinti si copii, apar blocaje in comunicarea dintre ei. Asta ca sa nu vorbim de lista lunga de tulburari legate de alimentatie, tulburari fizice si psihice, ce pot aparea pe parcurs din cauza tensiunilor.

Masa trebuie sa constituie o placere

O placere pentru simturi, o placere de a te simti hranit, o placere de a fi impreuna cu cei care ii iubesti, un moment de relaxare. Asta se invata inca de la inceput, de foarte de mic. Cum realizam asta?

Iata cateva principii de respectat in legatura cu comportamentul la masa si fata de mancare:

1. parintii trebuie sa respecte preferintele copilului (refuzul trebuie respectat fara a elimina neaparat o leguma sau un fruct din alimentatie; pot fi cautate combinatii care pot fi acceptate de copil)

2. parintii trebuie sa puna accent pe calitate si nu pe cantitate (a avea pretentia de la un copil sa manance tot din farfurie e absurd, mai bine ii puneti cantitati mai mici si ii dati ocazia sa ceara in plus)

3. parintii trebuie sa-i ofere ocazia copilului sa experimenteze mancarea in toate felurile senzoriale posibile (gust, miros, pipait); copilul se va murdari, hainele se vor pata, mama va avea in fiecare zi masa si podeaua de spalat, insa dupa un timp toate acestea vor fi incununate de o relatie sanatoasa cu mancarea

4. copilului trebuie sa i se spuna ce mananca, ce se afla in castron sau pe farfurie (indiferent de varsta pe care o are)

5. momentul mesei nu trebuie asociat cu oferirea de recompense/pedepse pentru a manca

Alte principii legate de aceasta problematica se gasesc in cartea celebrului pediatru T. Berry Brazelton„Puncte de cotitura. De la nastere la 3 ani. Dezvoltarea emotionala si a comportamentului copilului tau”. Cartea are si un al doilea volum, pentru parintii copiilor cu varsta intre 3 si 6 ani.”

Foto: © Liudmila Sundikova | Dreamstime.com; Foto header: Pixabay.com