copii mancand dulciuri © Nagy-bagoly Ilona | Dreamstime.com

Cum iti convingi copilul sa nu manance prea multe dulciuri? Pentru a evita conflicte si tensiuni inutile, pentru a invata sa ne traim experientele de viata in stil propriu, Cristina Dragulin, psiholog, ne povesteste o intamplare pe care a trait-o alaturi de fiica sa in varsta de doi ani si jumatate:

De 1 Iunie, fata mea a primit in parc un cadou: gentuta-catelus de plus, in care erau puse o ciocolata si niste biscuiti. Desigur, bunica a avut dificultati in a-i explica de ce nu o lasa sa le infulece pe loc si ca trebuie sa ajunga acasa, sa manance mai intai si apoi sa primeasca la desert si ce avea in gentuta.

Ei bine, “evenimentul” mentionat mi-a readus in minte problema pe care o am de ceva timp – cum sa o fac sa inteleaga la doi ani si jumatate ca nu e bine sa te imbuibi cu dulciuri, ca nu e bine sa faci abuz cu preparatele din zahar?

Si iata ca fata mea a gasit de cuviinta ca e momentul sa imi dea o lectie de… incredere. Sa va explic. A mancat si apoi a cerut dulciurile. I-am dat, evident, caci promisesem. Am aplicat, desigur, una dintre metodele mele de „a diminua” aportul de zahar, pe care de fapt o folosesc constant pentru a o invata sa fie generoasa – aceea de a o invata sa imparta cu ceilalti ce mananca. Asa am impartit ciocolata in trei bucati – tati, mami si ea. Numai ca ea a luat o gura, a mestecat atenta, s-a incruntat nitel si apoi, ca sa fie sigura, a mai luat o gurita, a mestecat iar, s-a incruntat mai rau si a decis: „Mami, nu-mi place, nu mai vreau!”. Si apoi, imediat: „Acum vreau biscuti!”. Am adus biscuitii cu crema de ciocolata. I-am dat unul. A muscat o data din el si a declarat: „Mami, nici asta nu-mi place! Papa tu!”, si mi l-a intins mie. A mancat apoi un castron intreg de capsuni.

Lectia pentru mine a fost bine-venita. Mi-am dat seama ca fata mea are gusturi precise, ca nu abuzeaza de dulce, ci mananca doar ceea ce ii place si, gandind retrospectiv, mananca cu masura. De multe ori i-am dat sa guste dintr-un tort, de exemplu, si a mancat mereu doar cateva bucatele. Niciodata n-a mancat foarte mult dulce deodata, desi nu i-am refuzat vreodata cererile de a gusta ceva dulce. Si, intr-adevar, incercand sa-mi reprim anxietatile legate de mancatul prea mult de dulciuri, mi-am propus sa nu ii refuz sa guste din ceea ce doreste, tocmai pentru a nu o determina sa vrea lucruri interzise. I-am permis astfel sa isi formeze o opinie, sa aleaga singura si sa fie selectiva. Si am evitat tensiuni si conflicte inutile.

Intamplarea din 1 Iunie mi-a aratat ca a invatat multe si ca doar trebuie sa am incredere in ea! In definitiv, trebuie sa mancam si sa ne traim experientele de viata in stilul nostru propriu. Parintii sunt doar niste ghizi, copiii decid directia!

Va recomand cartile de la sectiunea „Copii si adolescenti” de pe PsihoShop.ro.