Cristina Dragulin, psiholog clinician, ne spune cateva comportamente pe care parintii trebuie sa le evite, deoarece stau la baza rasfatului alimentar, care poate avea drept consecinte anorexia, obezitatea, sedentarismul, bulimia, depresia.

A rasfata pe cineva inseamna a-l inconjura cu atat de multa dragoste, incat sa ajungi sa nu mai impui reguli, sa nu mai fii autoritar si ferm cand trebuie sa stabilesti niste limite. De fapt, rasfatul inseamna depasirea limitelor considerate „normale” pentru un anumit comportament. „Ce e prea mult strica”, spune o zicala din batrani definind rasfatul.

Efecte nedorite ale rasfatului. Afla cum le eviti cand iti hranesti copilul

Rasfatul alimentar e des intalnit, iar consecintele lui pe termene scurt si lung nu sunt deloc de dorit. In functie de personalitatea copilului, printre ele se pot numara anorexia, obezitatea, sedentarismul, bulimia, depresia etc.

Si cum toate incep cand suntem mici, iata cateva comportamente pe care parintii trebuie sa le evite, deoarece stau la baza rasfatului alimentar:

1. Parintii il forteaza pe copil sa manance, desi acesta nu vrea, ii indeasa mancare in gura in timp ce ii distrag atentia cu altceva (desene animate, jucarii, carti etc.).

Atentie: copilul nu trebuie fortat sa manance ceea ce nu vrea sau nu-i place!

2. Parintii ii dau copilului sa aleaga dintre mai multe feluri de mancare (peste trei-patru feluri de mancare e prea mult).

Atentie: copilul va manipuleaza cerandu-va diverse mancaruri, se joaca si va testeaza limitele!

3. Parintii ii dau copilului orice doreste, oricand doreste.

Atentie: daca nu i se refuza nimic si daca nu invata sa astepte, copilul va deveni un adult plin de furie si frustrari, chiar depresiv, pentru ca in realitate nimeni nu se bucura de tot ce isi doreste aici si acum, fara nicio amanare.

4. Parintii nu intrerup masa cand e evident ca micutul mai mult se joaca cu mancarea decat ii e foame.

Atentie: copilul poate vorbi si se poate chiar juca la masa, insa trebuie sa manance, nu doar sa stea la masa si sa se joace.

5. Parintii ii dau copilului prea mult sa rontaie diverse intre mese.

Atentie: copilul nu trebuie sa ciuguleasca intre mese! El trebuie sa aiba doua gustari regulate. Altfel, de multe ori nu ii va fi foame la masa.

Copilul pune mereu la incercare limitele tolerantei parintilor. El are nevoie sa-si descopere identitatea si sa faca propriile alegeri in cadrul unui context familial flexibil, insa nu lipsit de reguli si fermitate in aplicarea lor.

Va recomand cartea „Cum sa ne educam copiii”, de Aldo Naouri.

Foto: © Monika Adamczyk | Dreamstime.com
Foto header: Pixabay.com

Tweet 16
fb-share-icon20