diversificare Mamicile cu prichindei in prag de diversificare probabil ca au o multime de intrebari legate de capacitatea, dorinta, motivatia bebelusilor lor de a trece la mancaruri solide. Si nu este deloc usor, mai ales cand esti la primul copil. De aceea m-am gandit sa va scriu cateva idei dintr-o carte foarte draga mie pe aceasta tema, diversificarea bebelusilor, despre care am mai vorbit: „Baby-led Weaning”, de Gill Rapley & Tracey Murkett.

Cred ca multe mamici s-ar bucura sa-si vada bebelusii independenti, alegand ce mancare au nevoie si ajungand sa iubeasca mancatul sanatos, nu acum, nu peste 1 an, ci toata viata. Iar cartea „Baby-led Weaning” vine in sprijinul acestor obiective.

Dar sa vedem ce ii motiveaza pe copiii de sase luni sa se hraneasca, sau sa invete sa se hraneasca. Ei bine, faptul ca micutii duc mancare la gura nu are de-a face cu foamea. De unde sa stie ca este mancare, ca e ceva comestibil?

Iata cateva idei care sa ne ajute sa intelegem motivatia bebelusilor de a duce alimente la gura:

  • Bebelusii imita ce fac altii, din curiozitate si pentru ca instinctul le spune ca ar fi ceva sigur.
  • Cand, dupa mai multe incercari, manate de curiozitate, bebelusul reuseste sa apuce un obiect nou, in majoritatea cazurilor il duce la gura pentru a-l explora. Este modalitatea lui de a face cunostinta cu lumea.
  • „Cand un bebelus pune pentru prima data mancare in gura, o va trata exact cum ar face cu o jucarie sau cu oricare alt obiect. Pana sa ajunga in acest moment, nu stie ca are gust sau ca e comestibila” (p. 33). Probabil ca ii va simti gustul, dar nu va reusi sa inghita, pentru ca nu vrea si pentru ca nu poate. Inca nu poate sa mute o bucata de mancare cu limba inspre gat, la comanda, atunci cand si-ar dori. Mai degraba, ii va cadea din gura.
  • Daca copilului i se va da voie sa duca mancare la gura, va invata curand difrenta dintre arome si texturi, cu mult inainte de a putea inghiti.
  • Va descoperi treptat, cu pasi mici, ca mancarea pe care reuseste sa o inghita il va satura.
    „Motivatia de a manevra mancarea se schimba odata ce face legatura cu foamea. De obicei, se intampla oricand de la opt luni la un an sau mai mult”. (p. 54)
  • In primele luni, mancarea solida este doar despre descoperire si despre invatare.

Pentru o multime de alte informatii despre sarcina, nastere, diversificarea la bebelusi etc., intra pe Lumealuijunior.ro .

Si nu uita ca o mamica informata poate fi o mamica mai linistita, mai relaxata, mai sigura pe sine. Eu am descoperit destul de tarziu aceasta metoda de diversificare si cred ca lucrurile ar fi stat un pic altfel daca as fi testat-o din primele luni (de bebelusie).

Voi cum ati facut primii pasi in diversificare?

Foto credit: Pixabay.com

Tweet 16
fb-share-icon20