masa la joaca © Yarruta | Dreamstime.com

Ce parere ai despre parintii care-si hranesc copiii in parc, in timp ce micutii se joaca, alearga, sunt murdari pe manute, iar praful se asaza mai peste tot? Psihologul Cristina Dragulin ne scrie despre riscurile care apar cand locul de joaca este confundat cu sala de mese.

La ce foloseste un parc? Pare simplu de raspuns. E un loc special amenajat cu aparate si spatii de joaca pentru copii. Scopul lui? Acela de a se juca prichindeii. Parcul e in aer liber. Acolo se pune praf peste tot si, din pacate, nu vine nimeni sa spele aparatele. Parcul e folosit deci de copii. Care se murdaresc, care pot fi bolnavi, care pot strica aparatele etc. In parc se plimba caini si pisici fara stapan si isi pot face oricand nevoile acolo. In parc pot dormi oameni fara adapost, bolnavi de boli pe care nici nu vreau sa le pomenesc, d-apai sa ma gandesc la ele.

Nu mai continui. Nu e nevoie de imaginatie ca sa constati ca un parc nu este o SALA DE MESE. Evident! Nu este nici RESTAURANT. Nu este nici construit, nici amenajat pentru a manca in el. Atunci… intreb eu: de ce parintii le dau copiilor sa manance in parc? De ce alearga dupa ei cu caserole de fructe sau mancare, iaurt sau sandviciuri prin tot parcul, uneori dandu-le mancarea lor in mana (murdara?!)? De ce trebuie ceilalti copii si parinti sa se uite in gura celor care mananca alergand prin parc?

Iar intrebarea care ma macina cel mai puternic este de ce aceia care servesc masa in parc isi inchipuie ca toti ceilalti copii trebuie sa manance din caserola/punga/farfuria lor? Ei cred ca sunt… darnici? – “Poftesc copiii, nu? De ce sa nu ii servim si pe ei din ce ne infruptam noi?”… Hmmm…

Trebuie sa spun ca nu sunt o obsedata de curatenie, de mancatul numai la masa din bucatarie sau de posibilitatea imbolnavirilor in mediile mizerabile din capitala noastra draga. Ar trebui sa fiu, oare??? Inteleg ca uneori te poti opri pe o banca sa mananci o inghetata, sa bei un suc, sa mananci un fruct sau un covrig. Se pot ivi astfel de situatii. Insa nu alergand prin parc, nu in mijlocul copiilor, care, poate, nu au voie sa manance anumite alimente, care, poate, sunt alergici la unele substante etc. etc.!!! Nemaipunand la socoteala ca mancarea se degradeaza la… 30° C (imagineaza-ti un simplu iaurt care a stat doar o jumatate de ora pe caldura asta).
Nu pot sa nu ma intreb daca e sanatos, daca e bine sa creezi copilului un astfel de obicei – de a manca in alergare, in timp ce se joaca, nespalat si nefiind atent deloc la ceea ce mananca.

Va recomand cartea „Copilul nostru de zi cu zi – din leagan la scoala primara” din magazinul online PsihoShop.ro!