Ieri am surprins la supermarket o discutie, mai mult monolog, intre o mamica si un copil: „Lasa dulciurile! Nu vezi cat esti de gras?” (eu eram foarte concentrata sa gasesc ingredientele pe care mi le doream, dar cuvintele mi-au atras atentia si am tras cu ochiul la copil; incerca sa strecoare in cos un pachet de biscuiti cu crema); mama, din nou: „Lasa biscuitii! Nu mai manca dulciuri!”. Greu de crezut ca baiatul se va lasa de dulciuri asa… Cum a ajuns sa fie gras? Cum a ajuns sa fie dependent de dulciuri?!

In multe tari din UE exista proiecte dedicate sustinerii consumului de fructe si legume, precum si al sucurilor de fructe. Era timpul sa avem si noi un astfel de proiect. E suficient sa aruncam o privire prin parc, ca sa ne dam seama cata nevoie de informare si de educare au parintii si copiii in acest sens.

fructe

In Romania se va desfasura pentru prima oara campania „5 portii de legume, fructe sau suc de fructe”. Publicul-tinta al acestui program sunt mamele care au copii aflati in primii ani de scoala.

Cred ca trebuie sa fiu atenta chiar eu la acest program, pentru ca stiu ca nu reusesc in fiecare zi sa respect regula de a manca doua portii de fructe si trei de legume.

O portie este egala cu un fruct, sau cu o leguma de marime mijlocie, sau cu cateva bucati mai mici, precum si cu un pahar de suc.

Campania se va desfasura pe o perioada de trei ani, pana in septembrie 2014, si este initiata de Uniunea Nationala a Producatorilor de Sucuri din Polonia (KUPS).

Proiectul este finantat din bugetul Uniunii Europene si al Republicii Polone, precum si din bugetul Fondului de Promovare a Fructelor si Legumelor, administrat de catre Agentia Pietei Agricole din Polonia.

Campania a pornit de la studiile care au masurat gradul de constientizare cu privire la consumul de fructe, legume precum si sucuri de fructe in randul mamelor avand copii cu varste cuprinse intre 3 si 10 ani.

Cercetarile efectuate au indicat faptul ca numai 17% dintre mamele intervievate au auzit ca legumele si fructele trebuie consumate de 5 ori pe zi, dar 88% dintre ele sunt de acord cu afirmatia conform careia fructele si legumele reprezinta baza unui stil corespunzator de viata.

Foto header: Pixabay.com