Am observat ca multe doamne care vor sa slabeasca, daca le intrebi ce mananca, au o imagine vaga asupra unei zile intregi. Desigur, in tumultul vietii cotidiene, e destul de greu sa memorezi detalii. Si uneori nici nu le vezi utilitatea.

Cum ar fi sa ai in fata un instrument care sa iti spuna clar, cu sinceritate, ce ai mancat pe parcursul zilei? Si asta nu e tot. Nu e suficient sa urmaresti cantitatea de mancare ingerata sau tipul de alimente. Instrumentul cu pricina sa iti poata aduce revelatii despre contextul in care ai mancat si despre emotiile care au insotit masa. Iar ele ne pot spune o multime de lucruri despre noi. Despre preocupari, credinte, nemultumiri, frici, anxietati, vise sau dorinte. Si despre cum acest amalgam de emotii ne poate influenta alegerile culinare.

Gasiti mai jos un link de unde puteti descarca acest instrument, foarte util daca vreti sa va cunoasteti mai bine ca… oameni care mananca – asadar, in relatie cu mancarea. Si chiar sa luati decizii atunci cand vreti sa slabiti. Pentru redactarea lui, m-am inspirat din cartea „Terapia cognitiv-comportamentala si tulburarile de comportament alimentar”, de Christopher G. Fairburn.

La ultima coloana, la „Context si emotii”, trebuie sa faceti mentiuni de genul: „Sunt dezamagita de ce s-a intamplat la serviciu. Mananc ca sa ma simt mai bine”. Sau „mic dejun obisnuit”. Nu trebuie sa scrieti mult, caci va veti descuraja si va veti plictisi. Dar trebuie sa surprindeti esenta – emotii, cauze ale mancatului atunci cand, de fapt, nu va e foame.

Probabil, v-ati dat seama ca acest instrument e ca un jurnal. Tineti-l o saptamana si apoi recititi-l in liniste. E foarte posibil sa aveti niste revelatii. In plus, puteti lua decizii de a inlocui anumite alimente, de a schimba locul si ora unde mancati etc. Sau veti invata sa fiti mai atenti la voi insiva, la ce aveti nevoie cu adevarat intr-un moment (poate de relaxare, de o plimbare, o experienta noua, si nu de „ceva dulce”).

Puteti descarca instrumentul de monitorizare a meselor aici.

Va urez succes in drumul spre voi insiva, in relatie cu mancarea!

Image by Pexels from Pixabay 

Tweet 16
fb-share-icon20