vinwww.sxc.hu

Un vin bun iti incanta papilele gustative cu o multime de arome. Asta, mai ales daca ai ceva experienta intr-ale oenologiei. Pana acum se credea ca gustul e suficient pentru evaluarea varstei si prospetimii vinului – cel putin, asa sustineau somelierii. Numai ca lucrurile nu stau chiar asa.

Mai e un mic detaliu care ne ajuta (sau ne impiedica :)) in perceptia buchetului vinului: culoarea.

Charles Spence, psiholog cercetator la Oxford, a facut un experiment in 2001 si a reusit „sa pacaleasca” 54 de studenti oenologi la Universitatea din Bordeaux.

Au evaluat un vin alb, care fusese colorat in rosu, ca avand arome de cicoare, carbune, pruna, ciocolata si tutun. Asta, dupa ce degustasera acelasi vin, in varianta lui naturala, si pe care il descrisesera ca ducand cu gandul la arome de miere, lamaie, lychee, paie.

Diferenta cam mare intre miere si ciocolata, nu? Si asta doar pentru ca subiectii AU VAZUT altceva, desi gustul era identic.

Sa zicem ca erau in formare si ca nu aveau experienta, chiar daca au fost… 54 de astfel de pacaliti. La fel a gandit Spence, care s-a hotarat sa repete testul cu unul dintre cei mai renumiti degustatori spanioli de vin. In final, expertul a esuat in a-si dea seama de ce aroma de fruct rosu de padure ar avea vinul. Sa fie zmeura sau capsuni!? Era vorba despre acelasi vin alb, colorat in rosu…

Sursa: http://www.guardian.co.uk