Ti s-a intamplat vreodata sa ti se interzica vreun fel de mancare? Sa-ti spuna cineva, in care ai incredere sau pe care il consideri o autoritate in domeniu: “nu ai voie sa mananci X, este rau pentru tine”? Probabil multi dintre noi au o multime de exemple in acest sens.

Mai ales cei care tin diete.alimentul interzis

Eu, de exemplu, am aflat la un moment dat ca nu am voie sa mananc rosii pentru ca am grupa AII de sange (!?). Dar de la a nu avea voie la a nu face este un drum destul de lung.

Asta pentru ca orice este interzis se tranforma subit in ceva… atragator, interesant, ispititor. Acest fenomen psihic intervine ori de cate ori incercam sa integram dualitatea (bun-rau, frumos-urat).

Ce se intampla asadar cand nu respectam interdictia? Mancam, uneori pe ascuns, «fructul oprit», apoi ne pedepsim simtindu-ne vinovati sau abtinandu-ne de la mancarea interzisa mult timp (accentuand astfel interdictia).

Daca, de exemplu, mi s-ar spune: “poti sa mananci cate rosii vrei, dar s-ar putea sa ti se faca rau” si nu ar plana ideea de interdictie in aer, rosiile nu ar mai fi atat de atragatoare pentru mine si s-ar putea sa nu am chef sa le mananc.

Asa ca aceia care tin diete sa nu se mire de ce este atat de greu sa se abtina de la mancarurile la care au interdictie. Nu este neaparat o problema de vointa (deci sa nu isi faca mustrari de constiinta), ci o proprietate naturala a creierului.

Daca stim ca un aliment este rau sau bun inainte de a-l testa (deci i se pune din start o eticheta), nu vom mai putea primi feedback de la corpul nostru, dupa ce am mancat totusi alimentul respectiv. Ideal este sa fim atenti la toate semnalele care vin de la corpul nostru atunci cand mancam ceva. El este cel mai bun nutritionist si ne da feedbackul de care avem nevoie in alegerea hranei.

Foto: © Diana Valujeva | Dreamstime.com

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihonutritie.

Vreau sa iti ofer GRATUIT un indrumar pentru schimbare despre mancare si diete, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!