Tocmai am gasit o idee interesanta despre cum sa privim lucrurile cand vrem ceva (o carte noua ‒ asta pare simplu ‒, o masina, o afacere noua, un corp cu cateva kilograme mai putin sau un trup care „sa plesneasca de sanatate” etc.)

Cuvintele sunt importante pentru noi. Mai importante decat ne dam seama.
cand vrem sa obtinem ceva
Nu te-ai simtit plin de energie cand cineva (cu atat mai mult cineva important pentru tine) ti-a apreciat munca? De unde vine aceasta energie? Sau furios, descurajat, intrigat, stresat, suparat etc. cand cineva te-a criticat?

Asadat, cuvintele au putere. Sa vedem cum o folosim.

    Ei bine, să vorbim despre „deja” și despre „inca”.

  • „Inca nu am reusit sa slabesc.”
  • „Inca nu m-am apucat de dieta.”
  • „Inca nu m-am apucat de sport.”

Suna cam descurajator, nu? Parca traiesti cu impresia ca nu o sa treci dincolo de acest „inca”, niciodata.
Cum depasim aceasta limita? Cum ne pot ajuta cuvintele in acest caz?

  • „Deja iau ultima masa la ora 18:00.” (Atentie! Nu folosesc negatia ‒ nu mai mananc dupa ora 18:00.)
  • „Deja merg pe jos pana la magazin.”
  • „Deja ma gandesc ce pot manca maine, astfel incat sa imi placa si sa ma ajute sa slabesc.”

„Deja” ma muta cu totul in alta situatie. Am alta perspectiva. Sunt pe calea cea buna. Am pornit DEJA! Am facut primii pasi. Nu mai astept acel „maine” care nu va veni niciodata. Acum, ca am pornit, nimic nu ma mai poate opri :).
Pot fi pasi mici. In prima saptamana, ma obisnuiesc sa nu mai mananc dupa ora 18:00, de exemplu. DEJA e usor sa fac asta.
Ce mai pot face pentru mine? Pot sa reduc cantitatea de paine doar acordand atentie acestui detaliu si stabilind inainte de masa cat mananc. Imi pun felia de paine pe farfurie (sau jumatate, cat cred ca am nevoie) si las restul de paine in alta parte. Nu ma ridic in timpul mesei dupa ea. Deja, dupa cateva zile nu imi mai trebuie atat de multa paine ca inainte.

Am dat doar cateva exemple. Avem nevoie de pasi mici, dar siguri, care sa nu ne impiedice sa ne intoarcem din drum, sa ne descurajam.

DEJA cred ca ai prins ideea :). Atentie, asadar, la cuvinte. Sa ne concentram pe ce avem, pe munca noastra, pe abilitatile noastre si nu pe lipsa, pe ce nu avem. Asa nu am ajunge nicaieri. Ce aducem in gandurile noastre exact asta obtinem.

Foto credit: pixabay.com