E deja iarna si soarele inca ne rade din farfurie. Asta, daca taiem un dovleac in felii si il punem la cuptor. Probabil, stiti deja cum sa il gatiti. Dar stiti si ce beneficii va aduce pentru sanatate?

dovleacDar cum am ajuns eu la aceasta intrebare? Mai ales ca dovleacul imi era suficient in sine, nu aveam nevoie de vreo motivatie ca sa-l mananc. Prea bun, prea colorat, suficient de aromat ca sa nu imi pun intrebari, legat de proprietarile lui. Dar baietelul meu de 6 ani cauta argumente rationale ca sa se convinga sa manance vreo leguma sau vreun fruct, daca nu il prea atrage (si nu prea il atrage nimic, caci nu prea e iubitor de mancare). Daca gasim suficiente argumente ca este util pentru sanatate, este acceptat.

Asadar, sa facem cunostinta cu dovleacul. Rasfoind paginile de internet, am gasit ca:
– are o concentratie mare in beta-caroten, un antioxidant puternic;
– are o multime de vitamine (provitamina A, vitaminele A si C) si minerale (cum ar fi potasiu, fier, magneziu, calciu, siliciu, fosfor);
– are puține calorii.

Potrivit health.com, are urmatoarele beneficii pentru sanatate:
– ajuta corpul sa lupte impotriva infectiilor;
– sustine imunitatea;
– contribuie la mentinerea, chiar la imbunatatirea sanatatii ochilor;
– ne protejeaza pielea de razele UV;
– poate imbunatati nivelurile tensiunii arteriale si colesterolului;
– poate reduce riscul de aparitie a sindromului metabolic (un grup de simptome asociate cu obezitatea abdominala).

Retete cu dovleac

Toamna asta, eu l-am savurat in supe-crema, copt cu mixed spice si stropit apoi cu miere si intr-o salata cu merisoare, nuci si miere, pe care o vedeti in fotografie.

salata de dovleacPrima iubire ramane pentru mine placinta cu dovleac. Reteta aceasta este extraordinara. Are totusi un mic defect, caci nu exista perfectiune pe lumea asta! Timpul este total disproportionat: muncesti la ea o ora (ma rog, poate mai putin pentru bucatarii nu atat de lenti ca mine) si dispare din farfurie cat ai zice placinta de dovleac.

Scriam despre ea:

Si stiti ca un desert, fie el si cu o galeata de calorii, uneori nu ne face rau daca ne readuce in memorie amintiri de neuitat, dintr-o copilarie frumoasa si magica. Mancarea asta nu e doar matematica. Nu e doar o suma de calorii si de nutrienti asezati in diferite forme. Mancarea e suflet, emotie, surpriza, relaxare, bucurie.

Asadar, pe langa nutrientii pe care dovleacul ni-i daruieste, sa nu uitam de valoarea pe care i-o confera amintirile si relatia pe care o avem noi cu mancarea. Sa nu uitam nici de importanta pe care o are aranjarea mancarii pe farfurie, combinatia de culori si de forme. Caci, asa cum bine stiti, mancam si cu ochii!

Va invit sa impartasiti aici ce bunatati cu dovleac ati mai descoperit sau v-au infrumusetat copilaria.

Surse:
https://www.healthline.com/nutrition/pumpkin-nutrition-review#section5
https://www.medicalnewstoday.com/articles/279610.php
https://www.csid.ro/diet-sport/dieta-si-nutritie/dovleacul-tratament-naturist-cu-traditie-10225935