Selectează o Pagină

Daca tot vine sezonul lui (sau a venit deja?), zic sa ii acordam acestui fruct al pasiunii atentia cuvenita. Stiu, nu creste la noi in ograda, vine de departe, dar eu tot il iubesc.

L-am descoperit anul trecut. Ma rog, stiam de el mai demult, dar nu-mi luasem inima in dinti sa-l si caut pe la supermarket, ca sa-l incerc.

fructul-pasiunii

Mi-e greu sa va spun care este gustul fructului pasiunii. Nu-l pot asemui cu nimic. E suav. E delicat. Nu m-as satura de el. Chiar acum cand scriu, ma pregatesc sa plec la cumparaturi si vreau neaparat sa il caut.

Anul trecut, am facut un custard de fructul pasiunii. Bun-bun, asa de bun de putea fi mancat si gol. Eu am asezat totusi niste briose langa el.

A fost insa un experiment. Eram curioasa. Poate fi mancat insa asa cum e, nu mai are nevoie de nicio prelucrare culinara.

Pentru ca, in urma experimentului, imi mai ramasese din fruct, l-am adaugat intr-un ”trifle” cu frisca si fructe de padure. Retetele sper sa le scriu cat de curand pe siteul dedicat. Asa ca aruncati din cand in cand o privire si pe aici.

CITESTE SI  Ce spun despre tine bunatatile pe care le rontai in fata filmului preferat

Dar ce proprietati are el? Am ”rasfoit” Authority Nutrition si am aflat o groaza de lucruri. Care m-au facut sa iubesc fructul pasiunii si mai mult (ca tot e vorba de pasiune!).

Sa facem cunostinta cu fructul pasiunii

  • Este un fruct tropical bogat in substante nutritive, culmea!, incadrat in categoria fructelor de padure.
  • Unele varietati cresc si in zona subtropicala.
  • Creste cam peste tot: America de Sud si de Nord, Europa, Asia si Australia.
  • Este o sursa buna de antioxidanti, are fibre, vitamina C si vitamina A, in special.
  • Un singur fruct are 17 calorii.
  • Contine carotenoizi si polifenoli; este mai bogat in polifenoli decat alte fructe tropicale, cum ar fi bananele sau ananasul, si stim ca polifenolii au efecte antioxidante si antiinflamatorii, protejandu-ne de boli cronice.
  • Contine o cantitate mica de fier; dar cand vine vorba de fier, important este sa existe un mediu propice pentru absorbtie, iar fructul pasiunii chiar il ofera: in combinatie cu vitamina C, creste absorbtia de fier.
CITESTE SI  Cum poti fi pacalit de culoarea unui vin

Ce ne-ar putea impiedica sa mancam fructul pasiunii

Cei care au alergie la latex sunt grupa de risc cand vine vorba de consumul fructului pasiunii.

Bineinteles, nu mancam decat partea suculenta din interior, cu tot cu seminte. Coaja, tare, contine glicozide cianogene care pot duce la otrava numita cianură, daca se combina cu enzime.

Gasesti, cum am zis, toate aceste detalii nutritionale pe https://authoritynutrition.com/.

Cum mancam fructul pasiunii

Simplu. Cum am zis, mi se pare ideal sa il mancam asa cum e. Eu il tai in doua si mananc continutul cu lingurita.
Dar mai sunt multe alte variante: in smoothie-uri si in sucuri, cu iaurt, in deserturi sau in salate. Ei bine, aceasta ultima varianta ma atrage in mod deosebit.

CITESTE SI  Cum scapam de obiceiurile culinare nedorite

Fructul pasiunii cred ca poate fi elementul-cheie dintr-un dreesing fenomenal – o salata in care nu trebuie sa aruncam decat niste felii de avocado, o mână de baby spanac sau de valeriană Şi, pentru nevegetarieni, câteva felii de prosciutto. Cred ca variante sunt nenumarate.

Pana la urma, e important sa gasesti acea varianta (de salata, de exemplu) care sa te multumeasca din toate punctele de vedere: sa ai acces usor la ingrediente, sa le alegi pe acelea care iti plac cu adevarat, sa mananci cu atentie savurand bunatatile facute de tine cu toate simturile – atentie, deci, ce culori pui in farfurie :). Pe scurt, sa te simti hranit cu adevarat (nu doar cu stomacul plin).




Ce experiente ati avut voi cu fructul pasiunii? Ce retete minunate ati mai descoperit?

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihonutritie.

Vreau sa iti ofer GRATUIT un indrumar pentru schimbare despre mancare si diete, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!