Vorbeam zilele trecute despre importanta citirii etichetelor. Din nefericire, nu suntem toti nutritionisti, chimisti sau doctori in alimentatie. Asa ca pare destul de dificil sa alegem, in cunostinta de cauza, alimentele sanatoase.

citim etichetele alimentelor

Noroc ca am gasit o carte extraordinara (am mai zis de cateva ori de ea, dar niciodata suficient; o sa repet ori de cate ori am ocazia), care ma ajuta sa fac alegeri sanatoase atunci cand sunt la cumparaturi: “In apararea mancarii. Manifestul unui gurmand”, de Michael Pollan, aparuta la Ed. House of Guides.

Voi prezenta, de astazi, pasii propusi de autor care ne pot ghida atunci cand suntem la cumparaturi:

Nu mancam niciun produs pe care strabunica nu l-ar recunoaste ca aliment. Este de fapt un exercitiu de imaginatie.
Ne imaginam, asadar, ca ne plimbam impreuna cu strabunica printre rafturile supermarketului. Sa zicem ca luam de pe raft un Pateu de porc.

Probabil, strabunica a auzit de “pateu” pentru ca stie chiar dansa sa il prepare. Dar cand se uita pe ingrediente, surpriza! Ce e cu proteina vegetala din soia, glutamatul monosodic (potentiator de aroma), carminul (colorant), nitritul de sodiu?

Prin urmare, ne aflam in fata unui pateu cu o culoare artificiala si cu o aroma artificiala. Acestea ne vor induce organismul in eroare. Cum va interpreta creierul o informatie deformata? Mai este acest pateu un aliment sau doar produs alimentar?

Si daca a venit vorba de pateu, ma gandesc fara sa vreau la o reteta de pateu de pui cu stafide. Nu se face greu si rezultatul e delicios.

L-a facut odata Adina la serviciu, dupa o reteta Good Food. Pe scurt, se prajeste ficatul in unt impreuna cu frunze de salvie si usturoi zdrobit. Se tin cateva stafide in vin dulce.

Ficatul prajit se face pasta in blender, cu tot cu sucurile din tigaie, la care se adauga smantana pentru gatit si putin din vinul in care au stat stafidele, apoi se pune in niste boluri sau vase Ramekin peste stafidele scurse de vin. Se pun bolurile la frigider.

Vei zice ca va fi o problema chiar si asa, daca ne gandim la provenienta ficatului de pui. Si ai dreptate. Unde a trait puiul? Pe o pajiste verde, unde s-a plimbat in voie si s-a hranit sanatos cu iarba gustoasa (caci e preferata lui), sau intr-o hala neaerisita cu cateva sute de alti tovarasi, intr-un miros insuportabil de amoniac si hranit cu chimicale ca sa creasca mai repede?

Discutia poate continua. Recomand, totusi, gasirea unor tarani autentici de unde sa ne cumparam carnea, daca nu reusim sa renuntam la ea.

In concluzie, aceasta regula ne limiteaza destul de mult sortimentele de alimente pe care le putem manca linistiti, dar iata ca putem gasi alternative. Nu este usor, insa pentru sanatate trebuie sa facem sacrificii.

Foto: Foto: © Dmitry Baevskiy | Dreamstime.com