Cand traduci retete, e greu sa te abtii sa faci teste. Chiar daca stii deja o reteta perfecta, tot parca ai incerca si altceva. Caci daca traduci retete, cum fac adesea eu, respiri, visezi ingrediente, combinatii, idei pentru gatit.

sos de ardei copti Desi stiam eu foarte bine ca ardeiul capia copt cu branza feta si cu nucile dau un sos incredibil, cand am dat de o reteta tot cu ardei copt, dar in alta combinatie, am fost tare curioasa. Asa ca am dat fuguta la magazin si am cumparat alune de padure, patrunjel si ceapa verde. Hm, ce ar putea sa iasa de aici?

Am prajit un pic alunele de padure pana cand au inceput sa miroasa incredibil. Apoi am taiat mare ardeii copti si partea cu frunze de la patrunjel. (Sa nu spuneti la nimeni, nu i-am avut pregatiti din toamna, i-am cumparat si pe ei. Da, ma simt vinovata.) Apoi mi-am zis ca vreau cel mai catifelat sos posibil, iar asta se poate numai cu blenderul G21, desigur! (il vedeti in pagina si deja il cunoasteti.) Asa ca am aruncat toate ingredientele in blender, dupa ce am desprins cu usurinta cojile de la alune, si le-am procesat cateva zeci de secunde. Desigur, sosul este desavarsit cu un pic de ulei, de otet (eu am pus balsamic, caci nu am avut din vin rosu, cum ar fi trebuit), sare si piper.

G21Ei bine, rezultatul este uluitor. Nu iti dai seama ce mananci in afara de ardei copt – poate prinzi un pic de ceapa – dar sosul este delicios. Mie imi place sa-l intind pe paine prajita, dar poate fi savurat la fel de bine cu morcov, telina apio, castravete, ridichi, sparanghel, chipsuri de tortilla. Sau cu niste painici papadum.

Sosul meu a luat sania lui Mos Craciun si a ajuns, de Ajun, la niste prieteni dragi. Sper ca darul gourmet le-a placut la fel de mult ca mie.

Nu pot sa va dau ingredientele cu exactitate, dar prin incercare si eroare, gustand, veti face o reteta de succes. Si nici nu pot sa dezvalui cartea care inca nu e la noi pe piata si de unde am luat reteta. Dar va promit ca la anul pe vremea asta veti putea rasfoi, daca doriti sa o cumparati pentru biblioteca din bucatarie, minunata carte.