supa-crema de cartofi dulci si morcoviNici ca se potrivea mai bine intr-o zi de toamna o supa-crema aurie, densa, relaxanta, dulcisoara si usor aburinda.

Cred ca această supa cremoasa care iti ajunge la suflet e perfecta cu atat mai mult in zilele friguroase, cand nu-ti vine sa dai o pisica afara pe usa, cum se spune.

Nu-ti trebuie mai mult decat un bol aromat, servit cu putina smantana deasupra, cu putin susan sau cu patrunjel sau coriandru tocat. Sau, cel mai simplu, cu nimic! Supa e suficienta in sine, nu trebuie neaparat impopotonata, ca sa fie apetisanta. Culoarea si mirosul spun totul. Iar gustul nu se lasa mai prejos.

Zilele astea. incercam sa-mi imaginez cum ar fi bucataria mea fara blender. De fapt, nu orice blender, ci blenderul G21. Il stiti deja, tot fac smoothie-uri si supe, si unt de arahide, v-am mai povestit. De data asta, ati ghicit, s-a descurcat foarte bine si cu această supa, iar rezultatul a fost minunat. Asa cum l-am visat. Nu-mi plac bucatelele de legume in supa-crema. Caci daca „crema” o cheama, atunci sa-si poarte numele cu mandrie si cu onestitate, si crema sa fie! Asa ca am folosit G21 tocmai din speranta de a obtine cea mai cremoasa dintre supele cremoase. Evident, supa a iesit delicioasa, mixata in cateva zeci de secunde.

Reteta de supa-crema

E foarte simpla. Curatati 2-3 cartofi dulci si 2 morcovi mari, ii taiati in bucati, pe care le amestecati cu ulei si condimente. Eu am ales de data aceasta mixul de condimente cajun. L-am descoperit intr-o reteta a lui Jamie, de cartofi dulci cu usturoi copt, ca merg foarte bine in aceasta combinatie – cu cartofi dulci copti. Din acest amestec de condimente, nu lipsesc ardeiul iute, piperul cayenne, chimionul, semintele de coriandru, ienibaharul, semintele de fenicul, cardamomul sau cimbrul.

G21 Am copt legumele 30 de minute, pana au inceput sa se rumeneasca si sa para lipicioase. In acest timp, am calit 2 cepe la foc mic 10 minute, in ultimul minut adaugand si 1 catel de usturoi zdrobit. Apoi, am turnat deasupra 1 litru de apa calda (ideal, supa-baza de legume).

Dupa care, am pus totul in blender (il vedeti in stanga) si am procesat compozitia 40-60 de secunde. Am pus din nou supa pe foc si am dat-o intr-un clocot cu 1 cutie mica de smantana pentru gatit. Puteti sa o inlocuiti cu creme fraiche sau puteti sa faceti supa mai dietetica, sarind peste etapa cu ceapa sotata: legume la cuptor, mixate in blender cu 1 litru de supa-baza de legume. Este una dintre supele-crema preferate ale mele. Sper sa va placa cel putin la fel de mult cum mi-a placut mie.

Voi ce supe-crema mai pregatiti in toamna asta?