Vorbeam saptamana trecuta despre substitutele simbolice care ne cam controleaza viata: dieta perfecta, relatia perfecta, banii, faima sau alcoolul.

Substitutele astea simbolice merg mana in mana cu dorintele. Stim cu totii ce sunt dorintele. Sunt atat de prezente in constiinta colectiva, incat nu cred ca exista cineva care sa traiasca fara ele.

O dorinta este ceva ce trebuie sa obtii ca sa te simti complet. Si, bineinteles, fiecare dorinta vine “la pachet” cu o promisiune: “dieta perfecta” imi promite “corpul perfect” care ma va face sa fiu fericita. Cu alte cuvinte, ma gandesc ca, daca slabesc zece kilograme, voi fi fericita.

Ce se poate intampla daca slabesc exact cat imi doresc

Partea trista e ca, de cele mai multe ori, chiar daca slabesc cele zece kilograme, la sfarsitul acestei calatorii catre un nou corp, nu sunt mai fericita, ci doar mai slaba cu zece kile!

Asta nu inseamna ca daca sunt grasa trebuie sa ma complac. In niciun caz! Trebuie sa fac tot ce tine de mine ca sa fiu sanatoasa si ca sa ma simt bine cu mine.

Dar sa nu fiu obsedata de asta si sa imi folosesc energia doar in directia asta, energie pe care as putea sa o canalizez spre activitati mai creative…

Imagineaza-ti energia ca pe un vas cu ulei. Si orice activitate pe care o intreprinzi imagineaza-ti-o ca pe o prajitura pe care o faci.

Probabil, majoritatea dintre noi facem in acelasi timp… mai multe prajituri, distribuind vasul cu ulei intre ele. Fiecare prajitura este o creatie a noastra, care ne aduce satisfactii, ne face sa ne simtim impliniti.

Dar ce te faci daca iei minunatul vas cu ulei si il trantesti pe tot peste ingredientele unei singure prajituri? Pai, in primul rand, s-ar putea sa nu-ti iasa prajitura – ca ai pus prea mult ulei. In al doilea rand, nu iti mai ramane ulei pentru celelalte prajituri… care raman neterminate.

Asa e si in viata, cu activitatile pe care le intreprindem. Daca suntem obsedati de un lucru, pierdem multa informatie din alte sectoare ale vietii, renuntam la multe alte lucruri minunate pe care le-am putea face si care ne-ar putea aduce mai multa satisfactie decat… prajitura noastra facuta cu un vas plin de ulei :).

Foto: © Adam Borkowski | Dreamstime.com

Tweet 16
fb-share-icon20